Kringloop oplossingen voor de appelsector

Status
Beëindigd
Startdatum
1 maart 2018
Einddatum
28 februari 2019
Thema's
VH 7: Duurzame landbouw, water- en voedselvoorziening
Regeling
KIEM-VANG


Ondanks de vele initiatieven in de appelsector gericht op het voorkomen, reduceren en opwaarderen van appel reststromen is er sprake van een aanzienlijke hoeveelheid reststromen in de appelsector. Deze reststromen wor-den nu slechts gedeeltelijk en veelal laagwaardig verwaard. Aeres Hogeschool Dronten wil dit vraagstuk samen met de Fruitmotor, Groentje Cider en Aeres Hogeschool Almere aan de kaak stellen. De appelreststromen bevat-ten nog veel onbenutte waarde, zowel op economisch, sociaal/maatschappelijk en ecologisch niveau. Deze waarde willen we middels innovatieve processen en producten beter benutten.

De onderzoeksvraag die we in dit project zullen beantwoorden is als volgt:

Welke circulaire business- en verdienmodellen zijn realiseerbaar voor het verwaarden van (appel)reststromen die nu op diverse plekken in de agrarische keten ontstaan?

Bijbehorende deelvragen zijn:

- Welke inhoudsstoffen bevatten appels en appelpulp, in welke hoeveelheden, en met behulp van welke technologieën kunnen deze inhoudsstoffen beschikbaar gemaakt worden?

- Wat zijn interessante productmogelijkheden op basis van de geïdentificeerde inhoudsstoffen?

- Welke product ideeën bieden het meeste perspectief op basis van risico, praktische haalbaarheid en marktacceptatie/markttoepassing?

- Welke andere reststromen zijn er in de regio die in combinatie met restappels kansrijke producten kun-nen opleveren?

- Hoe moet de huidige lineaire waardeketen veranderen om een nieuw, circulair businessmodel mogelijk te maken en wat zijn de succesfactoren om deze te laten slagen?

Het projectteam bestaat uit docenten, onderzoekers, studenten, experts en ondernemers. De diversiteit binnen dit team stelt ons in staat om met een brede blik het onderzoek in te gaan, waarna we de diepte in kunnen. De ver-wachting is dat het project eind 2018 zal worden afgerond. Dit zal, zo wij hopen, een goede basis geven voor vervolgonderzoek en ondernemerschap.

Contactinformatie

Aeres Hogeschool

Mandy van Vugt
Contactpersoon

Koen Dittrich
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Netwerk- en projectleden

  • De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor U.A.
  • Groentje Cider