Kristallijne zonnecellen in composiet

Status
Beëindigd
Startdatum
2 mei 2016
Einddatum
30 april 2018
Thema's
Maakindustrie
Regeling
RAAK-mkb

Kristallijne zonnecellen in composiet

Aanleiding
Het midden- en kleinbedrijf (mkb) wil graag zonne-energie integreren in hun eindproducten om te verduurzamen en om hun marktpositie te versterken. Het bestaande aanbod van fotovoltaïsche (PV) zonnecellen in zonnepanelen sluit echter niet aan bij de eisen en wensen van het mkb waardoor integratie in hun eindproducten onmogelijk is.
Gezien de lage kosten en hoge efficiëntie, zijn kristallijne zonnecellen een geschikte kandidaat voor het mkb, mits een nieuwe moduletechnologie ontwikkeld wordt. Idealiter is deze nieuwe moduletechnologie op basis van composieten, omdat deze voldoende vormvrijheid en flexibiliteit bieden. Daarbij is de interconnectie van cellen en modules ook van belang: kennis die het mkb moet ontwikkelen.

Doelstelling
De centrale vraag van dit RAAK-project is: Hoe kunnen kristallijne zonnecellen optimaal en betrouwbaar worden verwerkt in composieten modules die (deelnemende) mkb’ers kunnen verwerken in hun eindproducten?

De deelnemers onderzoeken in 4 werkpakketten – interconnectie, encapsulatie, evaluatie en projectmanagement – de integratie van kristallijne zonnecellen in eindproducten van composiet. Het beoogde doel van het project is opbouw van kennis van encapsulatie van kristallijne zonnecellen en het aantonen van een proof-of-principle. Het proof-of-principle moet aantonen dat kristallijne zonnecellen goed geïntegreerd kunnen worden in composietmaterialen, zoals die worden gebruikt binnen het mkb. Om het eindproduct te beoordelen ontwikkelen de projectleden een testprotocol om kristallijne zonnecellen in composietmaterialen te karakteriseren. De opgedane ervaringen komen in een handleiding met een set richtlijnen, die bedrijven kan helpen kristallijne zonnecellen te integreren in hun producten. Daarnaast ontwikkelt de projectgroep een protocol om de nieuwe kristallijne fotovoltaïsche (PV-)module technologie te evalueren.

Beoogde resultaten
Het beoogde eindresultaat van dit project is een demonstratie van verscheidene composietproducten waarin kristallijne zonnecellen zijn geïntegreerd.
Daarnaast ontwikkelt de projectgroep een handleiding met richtlijnen voor het mkb waarin beschreven staat hoe kristallijne zonnecellen in composietproducten geïntegreerd kunnen worden.

De deelnemende hbo-instellingen nemen de ontwikkelde kennis en producten blijvend op in het curriculum waardoor ze de kennis in de toekomst kunnen blijven verspreiden.
De opgebouwde kennis en de richtlijnen vormen ook een basis voor verdere ontwikkeling van andere toepassingen in de markt.

Contactinformatie

NHL Hogeschool

Woud van Woudenberg
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 058-2511173

Edwin Elferink
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 058-2511540

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden