Kweken van insecten: onderzoek naar hiaten en knelpunten en de ontwikkeling van protocollen voor duurzame processen en werkwijzen

Status
Beëindigd
Startdatum
1 maart 2017
Einddatum
28 februari 2018
Thema's
VH 7: Duurzame landbouw, water- en voedselvoorziening
Regeling
KIEM-VANG

Insecten kunnen een bijdrage leveren aan het voldoen aan de toenemende vraag van dierlijke voedingsstoffen. Om insecten op grote schaal, winstgevend, veilig en kwalitatief stabiel te kunnen kweken zijn kosteneffectieve, geautomatiseerde kweekfaciliteiten nodig. De benodigde kennis om hieraan te voldoen ontbreekt echter, of is versnipperd aanwezig bij kwekers en niet openbaar. Om de groei van de insectensector te ondersteunen en startende kwekers te helpen wil de HAS Hogeschool in samenwerking met NGN een cursus ‘Insectenproductie voor food en feed’ ontwikkelen. Het is hierbij van belang dat deze aansluit op de vragen uit de markt. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk naar hiaten in de kennis van (potentiële) kwekers en knelpunten in de huidige kweekprocessen en werkwijzen.
Door deze praktische vragen te vertalen naar experimenten kunnen praktische protocollen voor processen en werkwijzen worden ontwikkeld, waarbij rekening wordt gehouden met een circulaire invulling van de bedrijfsvoering. Insecten worden gevoerd met reststromen van de diervoerder- en voedingsmiddelenindustrie, waardoor afval wordt omgezet in hoogwaardige voedingsstoffen. Bovendien ontstaat er een potentieel interessante reststroom in de vorm van insectenmest. Binnen dit project wordt relevante kennis ontwikkelt en wordt deze kennis verspreid door middel van praktische protocollen die door middel van een cursus verspreid worden. Deze jonge sector wordt handvatten aangereikt om rendabel en op grote schaal insecten te kunnen kweken. Hiermee wordt voorzien in de groeiende behoefte aan duurzame grondstoffen die lokaal ingezet worden in de dierlijke productieketen en voor humane consumptie.

Contactinformatie

HAS Hogeschool

Arjan Borghuis
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Liz Chermin
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Netwerk- en projectleden