Lectoraat Cybersecurity in het MKB

Status
Lopend
Startdatum
1 september 2017
Einddatum
31 augustus 2019
Thema's
ICT
Regeling
L.INT

Cybersecurity is een acuut probleem waarbij het niet alleen van belang is om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, maar om ook met de praktijk de problemen en uitdagingen van vandaag en morgen te onderzoeken. Empirisch onderzoek naar de menselijke kant van cybersecurity en cybercrime is schaars, en tegelijkertijd zit het werkveld te springen om bruikbare kennis over manieren om zich te beschermen tegen cyberaanvallen. Dit is dan ook de reden van deze gezamenlijke aanvraag voor het lectoraat ‘Cybersecurity in het MBK’ van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de Haagse Hogeschool (HHs).

Beide organisaties hebben al een lopend onderzoeksprogramma op het gebied van cybersecurity en cybercrime waarbinnen het voorgestelde lectoraat zal vallen. Het is bij beide organisaties overduidelijk dat beiden heel veel te winnen hebben bij de combinatie van beide onderzoeksprogramma’s naar cybersecurity en cybercrime is. Voor het NSCR geldt dat onderzoeken niet alleen fundamentele kennis moet opleveren, maar ook voor de praktijk toepasbare resultaten. Voor de HHs geldt dat onderzoeken toepassingsgericht moeten zijn en dat de nieuwste onderzoeksmethoden en –technieken moeten worden toegepast om hoogwaardige producten op te leveren. Het voorgestelde lectoraat past dan ook niet alleen binnen de bestaande onderzoeksprogramma’s van beide organisaties, maar verbindt deze ook.

De beoogd lector is dr. Rutger Leukfeldt. Hij heeft de afgelopen 10 jaar bewezen dat het goed mogelijk is om op dit terrein fundamenteel en praktijkgericht onderzoek aan elkaar te koppelen. Een belangrijk doel van het voorgestelde lectoraat is om deze lijn voort te zetten en ieder onderzoek zo in te richten dat de output zowel peer-reviewed publicaties als vakpublicaties, rapporten en praktijkproducten omvat. De lector beweegt zich daarbij binnen de bestaande netwerken van de HHs en het NSCR. Dit levert een netwerk op van internationale academici uit de sociale en technische wetenschappen, politie en justitie, nationale en lokale overheidsinstellingen en MKB bedrijven.

Contactinformatie

Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR)

Rutger Leukfeldt
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cristien Bijleveld
Contactpersoon

Consortiumleden