Model Driven Development

Status
Beëindigd
Startdatum
1 mei 2009
Einddatum
1 mei 2010
Thema's
Maakindustrie, Maakindustrie, ICT

Aanleiding
Model-Driven Development (MDD) is een nieuwe manier van het ontwikkelen van software voor embedded systemen waarbij niet de documentatie maar een model van de software centraal staat. Deze aanpak, die allerlei voordelen biedt bij de ontwikkeling van innovatieve en betrouwbare producten, wordt inmiddels dan ook meer en meer toegepast door de ontwikkelafdelingen van grote bedrijven. Het midden- en kleinbedrijf geeft echter aan wel het belang van MDD te onderkennen maar een eerste stap of een vervolgstap naar verdergaande toepassing van MDD maar moeilijk te kunnen maken. Men heeft onvoldoende tijd en middelen om op eigen houtje in deze materie te duiken. Daarnaast geeft men aan op allerlei aspecten anders te zijn dan grote bedrijven en dus een specifiek op mkb-bedrijven gerichte invulling van MDD te wensen.

Doelstelling
Een aantal mkb-bedrijven wil daarom in een consortium samen met het lectoraat Architectuur van Embedded Systemen gezamenlijk de problematiek verder verkennen. Het onderzoek zal worden uitgevoerd binnen het lectoraat door docenten en studenten van de Fontys Hogeschool ICT, op basis van cases die worden aangedragen door de bedrijven van het consortium. De relevante, toepassingsgerichte kennis die hiermee wordt opgebouwd komt zodoende direct ten goede aan zowel de hogeschool als de betrokken bedrijven. Belangrijke doelstelling van dit project is de brede verspreiding van kennis op het gebied van MDD, kennis die met name geënt zal zijn op de problematiek van embedded software ontwikkeling bij het mkb. De verworven kennis zullen we door middel van bijeenkomsten (o.a. symposia met gastsprekers), via het Internet en uiteindelijk via publicaties uitdragen naar een zo breed mogelijk publiek.

Beoogde resultaten
Belangrijk streven is om zowel het consortium als de verworven kennis te verduurzamen. Door middel van dit project leggen we de kern van een MDD-kenniscentrum en consortium dat we t.z.t. verder willen uitbreiden door middel van een RAAK- mkb vervolgproject. De kennis zullen we documenteren en toegankelijk maken door middel van een speciale website. Tevens zal de kennis worden gebruikt om het curriculum van de hbo-opleiding Technische Informatica (ICT & techniek) te versterken en up-to-date te houden. Binnen het betreffende curriculum is inmiddels al een plaats ingeruimd voor het nieuwe vak MDD waarmee inmiddels de eerste ervaringen zijn opgedaan

Contactinformatie

Fontys Hogeschool Eindhoven

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0877-875454

Eric Dortmans
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: (0877) 87 49 59

Elcke Schoenmaker
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0877 878 641

Netwerk- en projectleden