Moleculaire diagnostiek in Food Processing

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2007
Einddatum
1 juli 2009
Thema's
Proces- en Voedselindustrie, Maakindustrie

De centrale vraagstelling in dit programma is of relatief snelle analysetechnieken bekend uit de medische moleculaire diagnostiek toegepast kunnen gaan worden voor detectie van bepaalde micro-organismen in food-samples. Daar waar de gangbare referentie methoden (op kweek zetten van food-samples) één tot enkele etmalen vergt, levert moleculaire diagnostiek binnen enkele uren een resultaat.

Toepassing van moleculaire analysetechnieken heeft een aantal voordelen ten opzichte van klassieke analysemethoden:
• Uitslagen staan sneller ter beschikking van de procescontroller waardoor eerder bijgestuurd kan worden bij constatering van afwijkingen in het productieproces;
• De analyses kunnen uitgevoerd worden met een grotere specificiteit. Binnen processen die verstoord kunnen worden door micro-organismen met specifieke eigenschappen kan specifiek hierop geanalyseerd worden;
• Moleculaire analysetechnieken zijn vaak eenvoudig te automatiseren;

In 2005 waren alle food- en food gerelateerde bedrijven samen goed voor 9,3% van de werkgelegenheid in Oost- en Midden-Brabant. Ruim 80.000 mensen in deze regio zijn in deze sector werkzaam. Het aandeel van de Food sector is daarmee groter dan onder meer de bijdrage van de bouw (7,1%) en vervoer (5,4%) aan de werkgelegenheid in Oost-Brabant.

Binnen de looptijd van het programma zal na een inventariserend onderzoek, voornamelijk de haalbaarheid (proof of principle) onderzocht worden van toepassing van moleculaire diagnostiek bij deelnemende voedselverwerkende bedrijven.
In vervolgtrajecten zullen mogelijk kansrijke ontwikkelingen kunnen worden vertaald naar industriële toepassingen.

Contactinformatie

Fontys Hogeschool Eindhoven

Marlies Dams
Contactpersoon

W. van der Zanden
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0877-87 61 93