Nanogestructureerde functionele coatings

Status
Beëindigd
Startdatum
1 april 2012
Einddatum
30 september 2016
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen

Nanogestructureerde functionele coatings

Voor antireflecterende, zelfreinigende en thermisch isolerende eigenschappen

PRO-3-33

Aanleiding
Functionele nanogestructureerde coatings kunnen producten onder meer waterafstotend, antibacterieel, antireflecterend, isolerend, zelfreinigend en krasvast maken. Deze coatings worden dan ook gebruikt in veel verschillende markten.
Er is nieuwe kennis nodig over dit type coatings. De verwachting is namelijk dat de toepassingsmarkten als automotive, constructie, energie, consumentenproducten en de gezondheidssector enorm gaan groeien. Gebruikers stellen daarnaast steeds hogere eisen, ze willen bijvoorbeeld coatings met een combinatie van eigenschappen. Ook voor bedrijven in de coatingbranche is innovatie op het gebied van (duurzame) productie, verwerking en recycling essentieel om internationaal onderscheidend te blijven.


Doelstelling
De doelstelling van het onderzoeksprogramma is het realiseren van coatings met specifieke eigenschappen. De projectgroep ontwerpt en ontwikkelt hiertoe exact gedefinieerde nanodeeltjes en integreert deze vervolgens in coatings. Het project richt zich op de eigenschappen waar bedrijven de meeste interesse in hebben: antireflectie, zelfreinigend vermogen en isolatie. De eigenschappen worden afzonderlijk ontwikkeld, maar de projectgroep onderzoekt ook of ze in de coating gecombineerd kunnen worden.

In de eerste fase van het onderzoek zal de projectgroep de verschillende processtappen onderzoeken voor het realiseren van antireflecterende en zelfreinigende eigenschappen op glas. In de tweede fase maakt de projectgroep nanodeeltjes voor thermisch isolerende eigenschappen en past ze de processtappen aan voor gebruik op kunststof. Bovendien maakt de projectgroep in deze fase prototypes ter evaluatie door de deelnemende bedrijven, waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de verschillende IP-belangen van deze bedrijven.


Beoogde resultaten
Het project beoogt als resultaten:
• Kennisopbouw over het ontwikkelen en toepassen van nanogestructureerde coatings. In het bijzonder zal Fontys organische nanodeeltjes maken, voorzien van een schil, deze integreren in een coating en aanbrengen op diverse ondergronden.
• Minimaal twee papers in vakbladen en eventueel in wetenschappelijke tijdschriften.
• Workshops, practica en lezingen voor studenten en medewerkers van bedrijven in de coatingbranche.
• Kennisondersteuning voor bedrijven bij het realiseren van product-markt-combinaties.
• Een netwerk voor structurele samenwerking en kenniscirculatie van de hogescholen, het expertisecentrum, Chemelot en MKB-bedrijven. Het gecreëerde platform ‘Functionele Coatings’ wordt uitgebouwd.

De projectpartners organiseren bijeenkomsten die ook voor externen toegankelijk zijn. De partners verspreiden de resultaten van het project verder via hun websites en via LinkedIn-groepen. Daarnaast zullen de resultaten van de deelonderzoeken worden gepresenteerd tijdens lezingen bij jaarlijkse (internationale) congressen, zoals de kunststofbeurs, en in business-cafés van netwerkorganisaties.

Contactinformatie

Fontys Hogeschool Eindhoven

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0877-875454

Jan Bernards
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5074280

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden

  • Ducatt NV
  • Larson - Juhl
  • Polymer Vision
  • SunCycle Technology BV
  • The Solar Cell Company Holding BV