NetteRe Business - Economische haalbaarheid Netten Recycling

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2017
Einddatum
31 augustus 2018
Thema's
VH 10: Ondernemen: verantwoord en vernieuwend
Regeling
KIEM-VANG

Jaarlijks worden in de visserij grote hoeveelheden visnetten afgedankt (ook wel netwerken genoemd), naar schatting 150-225 ton per jaar in Nederland alleen. Door onder andere verlies van de vorm, gaan de netten gemiddeld ongeveer een jaar mee. Bij afdanking zijn veel netten visueel niet ernstig verweerd, versleten of vervuild. De kwaliteit van de materialen lijkt dan dus nog goed te zijn.

Toch is recycling een groot probleem, en bestaat geen goede stimulans voor vissers om op duurzame wijze hun netten te laten herverwerken. Bekende voorbeelden van nettenrecycling in bijvoorbeeld de tapijtindustrie zijn niet van toepassing op de netten van dit project.

De Stichting World Healthy Ocean Nederland wil hier iets aan doen, en beoogt een grote (inter-) nationale hub te ontwikkelen om afgedankte netten in te zamelen en op duurzame maar ook economisch rendabele wijze te herverwerken.

In het kader van de KIEM-VANG regeling worden twee projecten aangevraagd:
• Technische haalbaarheid Netten Recycling, en
• Economische haalbaarheid Netten Recycling (onderhavig project).

In dit project wordt de economische haalbaarheid onderzocht van het recyclen van netten, door per niveau van recycling de kosten en potentiele opbrengsten in kaart te brengen, en derhalve de netto opbrengsten te bepalen. Daartoe wordt gebruik gemaakt van de ladder van Lansink. Daarbij staat de volgende onderzoeksvraag centraal:

Is het economisch haalbaar om op industriële schaal visnetten te recyclen en hoe kunnen financiële knelpunten worden opgelost?

Het project beoogt in ieder geval op te leveren:
• Financiële keten-inventarisatie
• Kosten/baten analyse van hergebruik van netten
• Kosten/baten analyse van recycling proces (i.s.m. het project NetteRe techniek)
en een rapport waarin een uitspraak over de economische haalbaarheid wordt gedaan, gebaseerd op deze resultaten, en inclusief aanbevelingen voor het versterken van de business case.

Deelnemende projectpartner Pasterkamp Consultancy beschikt over ruime kennis van de visserijsector en zal deze aan het project beschikbaar stellen.

MK Administratie beschikt over financiële en business-kennis zodat de kwaliteit van economische analyses kan worden geborgd.

Contactinformatie

Saxion

Rik Voerman
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Michiel Dumont
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Netwerk- en projectleden

  • MK Administratie
  • Pasterkamp Consultancy