Next Generation Cleanrooms

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2009
Einddatum
1 januari 2011
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen, Maakindustrie

Aanleiding
Startende ondernemers in de ontwikkeling van high-tech materialen en componenten hebben behoefte aan beschikbare, betaalbare en flexibel inzetbare cleanroom faciliteiten. In de Euregio zijn er diverse initiatieven die (nieuwe) bedrijvigheid op het gebied van high-tech ontwikkeling stimuleren. Een belangrijk initiatief is de Chemelot Research & Development Campus. De verwachting is dat er een nieuwe markt voor flexibele cleanrooms ontstaat, of zelfs al gedeeltelijk aanwezig is.

Doelstelling
De uitdaging voor het consortium is een concept flexibele cleanrooms te ontwerpen dat door meerdere partijen kan worden gebruikt en waardoor de integrale kosten voor ontwerp, bouw en onderhoud van een cleanroom aanzienlijk worden verminderd. De ultieme doelstellingen van het consortium is om te komen tot een concept van flexibele cleanrooms waarmee de cleanroom-markt betreden kan worden. Een eerste kans is het concept in te bedden in het inlooplaboratorium van de Hogeschool Zuyd op de Chemelot Research and Development Campus. In het inlooplaboratorium voeren studenten in een industriële omgeving vraaggestuurd onderzoek uit voor mkb’ers.

Beoogde resultaten
Het RAAK-mkb project Next Generation Cleanrooms is succesvol wanneer de volgende resultaten zijn bereikt:
1. Kennis beschikbaar voor het definiëren van een flexibel ‘plug & play’ cleanroom concept, waarbij de Chemelot case als voorbeeld dient.
2. Kennis over de concurrentiepositie en marktpotentie van het cleanroom concept.
3. Kennis opgebouwd over het organiseren van complexe integrale ontwerpprocessen, met aanbevelingen, tools en methoden voor de organisatie en sturing hiervan.
4. Kennisdeling en circulatie met minimaal 50 mkb’ers, zowel over het flexibel cleanroom concept, als over de toepasbaarheid van opgedane kennis voor andere markten, zoals:
a. Bouw en exploitatieconcept toepasbaar voor Greenrooms (opslag voedingsmiddelen)
b. Integraal ontwerpproces voor reguliere woning- en utiliteitsbouw (prefab, technisch bouwen)
c. Organisatie van een innovatieproces met verschillende vakdisciplines
d. Nieuwe product-markt combinaties ontstaan door kennisuitwisseling tussen de deelnemende partijen
Aan de hand van de beschikbaar komende kennis kunnen de deelnemende bedrijven besluiten vanuit hun eigen commerciële oogpunt de cleanroom-markt te betreden

Contactinformatie

Zuyd Hogeschool

Christoph Ravesloot
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 045-4006572

Netwerk- en projectleden