Niet langer buitenspel door blessures (MATCH)

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2014
Einddatum
1 juli 2016
Thema's
Toerisme, Sport en Recreatie
Regeling
RAAK-publiek

Niet langer buitenspel door blessures
Onderzoek naar vroegsignalering van blessures en Return To Play

Aanleiding
Jaarlijks lopen sporters in Nederland 3,7 miljoen blessures op. In 1,4 miljoen gevallen zoekt men daarvoor medische behandeling. De totale jaarlijkse maatschappelijke kosten van sportblessures worden geschat op 1,2 miljard euro. Dat is meer dan de maatschappelijke kosten van bijvoorbeeld verkeersongevallen (910 miljoen euro). Sportblessures leiden vaak tot langdurige uitval en zijn een belangrijk motief om met een sport te stoppen. Daarom zijn sportblessures voor recreanten een beperkende factor voor het naleven van een gezonde leefstijl. In de topsport geldt dat sportblessures een negatief effect hebben op de prestaties.

Doelstelling
Sportfysiotherapeuten, sportartsen en trainers willen het aantal sportblessures reduceren. Dat lukt tot nu toe echter onvoldoende. Zij geven aan dat er onduidelijkheid is rond drie thema’s, te weten:
1) vroegsignalering van geleidelijk ontstane blessures;
2) Return To Play (vrij vertaald: terugkeer in de sport na een blessure);
3) multidisciplinaire begeleiding van sporters.
Doel van dit RAAK-project is het verbeteren van de (para)medische begeleiding van recreatieve en topsporters door kennis te ontwikkelen rond de drie bovengenoemde thema’s.
Onderzoekers zullen samen met professionals uit de beroepspraktijk, docenten en studenten van de betrokken opleidingen een team vormen dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het onderzoek.


Beoogde resultaten
Het project beoogt de volgende resultaten:
• een online registratiesysteem om geleidelijk ontstane sportblessures bij sporters te herkennen en om te bepalen wanneer een geblesseerde sporter weer training- of wedstrijdfit is;
• een sportmedisch protocol dat de stappen beschrijft om te komen tot multidisciplinaire samenwerking.
Uiteenlopende kanalen, zoals vakpublicaties, wetenschappelijke publicaties, presentaties en diverse media worden gebruikt om kennis over te dragen aan een breed professioneel en wetenschappelijk publiek. De opgedane kennis wordt geïntegreerd in de opleidingen van Sport, Management en Ondernemen (SM&O), Fysiotherapie en Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO).

Contactinformatie

HvA - Dr. Meurerhuis (DMH)

Janine Stubbe
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020 - 595 34 66

Dymph van Outersterp
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020 - 595 33 28

Consortiumleden