Onderhoud je marktpositie

Status
Beëindigd
Startdatum
1 februari 2013
Einddatum
1 januari 2015
Thema's
Logistiek en Transport


Onderhoud je marktpositie
Verstevigen van de concurrentiepositie van onderhoudsbedrijven in de Nederlandse luchtvaartsector

Aanleiding
Onderhoud van vliegtuigen, systemen en componenten is in Nederland voor een groot deel in handen van mkb-bedrijven. Zij zijn zwaar getroffen door de economische crisis en voor hen zijn kostenbesparingen en doorlooptijdreducties van levensbelang. Vele weten echter niet goed hoe ze dat moeten realiseren in de context van de dagelijkse operatie: het onvoorspelbare karakter van onderhoud, de kleine volumes, en de variëteit in producten. Bestaande methodieken voor procesoptimalisatie blijken niet geschikt voor deze sector. Dit RAAK-project gaat op zoek naar nieuwe kennis en inzichten om de problemen aan te pakken.

Doelstelling
De centrale onderzoeksvraag luidt: Wat zijn de mogelijkheden van onderhoudsbedrijven, gegeven hun specifieke kenmerken, om hun prestaties te verbeteren en te consolideren? Hiervoor worden eerst de huidige situatie en problemen in kaart gebracht. Vervolgens worden bestaande verbetermethoden aangepast en aangevuld aan de behoeften en knelpunten van de bedrijven. En ten slotte worden de aangepaste technieken getest en doorontwikkeld bij de bedrijven.

Resultaten
Dit onderzoek resulteert in een toolbox waarmee kleinere onderhoudsbedrijven binnen – maar ook buiten – de luchtvaart hun processen in de toekomst kunnen verbeteren zonder tussenkomst van externen.
Het project voorziet in een netwerk van kennisinstellingen en bedrijven die blijvend onderzoek doen en kennis uitwisselen op het gebied van procesoptimalisatie. Binnen het onderwijs levert het project kennis en case studies op die het curriculum verrijken. Voor de luchtvaartsector als geheel betekent het dat de concurrentiekracht en professionaliteit van toeleveranciers aan grote luchtvaartbedrijven toeneem.

Contactinformatie

HvA - Maagdenhuis

Robert de Boer
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dymph van Outersterp
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020 - 595 33 28

Netwerk- en projectleden