Onderzoek en kennisontwikkeling op wijk niveau (WOK)

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2007
Einddatum
1 mei 2008
Thema's
Gedrag en Maatschappij, Gezondheid en Zorg

Prachtwijken zijn het paradepaardje van het kabinet. Wijken in Nederland moeten worden opgeknapt en mensen moeten zich weer veilig voelen. Het innovatieproject Wijkonderzoek en kennisontwikkeling (Wok) draagt daar aan bij. Het project wil met een Wokteam een permanente sociale kennisinfrastructuur op wijkniveau realiseren. Het doel is een beter leef- en woonklimaat met veiligheid en maatschappelijke inzet als speerpunten. Daarbij is van belang op welke manier bewoners en professionals, ieder vanuit hun eigen taak en verantwoordelijkheid, kunnen bijdragen, en hoe opgedane kennis kan worden omgezet in acties en beleid, passend bij de vraag van wijkbewoners. De betrokkenheid van bewoners en de aanvullende inzet van professionals is volgens het consortium de sleutel tot succes. Professionals zullen dan echter meer kennis moeten hebben van wat er speelt in wijken, wat bewoners wensen en in hoeverre er de wil is en de mogelijkheden zijn om aan die wensen te voldoen. Is die kennis er eenmaal, dan gaat het consortium op basis daarvan een strategie ontwikkelen.
Om een kennisinfrastructuur te realiseren, ontwikkelt het consortium wijkonderzoek- en kennisontwikkelingteams in een drietal wijken in de Utrechtse regio. Een wokteam bestaat uit twee wijkbewoners, twee uitvoerende werkers en twee onderzoekers van het kenniscentrum van de Hogeschool Utrecht of de Politieacademie. Deze wokteams brengen de bestaande en potentiële inzet van bewoners en professionals in beeld, analyseren de sterktes en zwaktes in de wijk en organiseren acties die samenhang en inzet in de wijk bevorderen. De teams zijn verbonden met de wijknetwerken en krijgen ondersteuning van een regionaal expertteam.
Het consortium wil met het project onder andere bereiken dat de kennis over de wijk toeneemt, deze beter gebruikt wordt, op de vraag afgestemd wordt en omgezet wordt in adequate acties. Daarnaast wil het consortium een actieonderzoek laten uitvoeren door professionals en bewoners, en een blijvende kennisinfrastructuur voorstellen op wijkniveau. De wijken en de hogeschool moeten komen tot duurzame samenwerking, onder andere door studenten onderzoek te laten doen en verbeterprojecten op te laten stellen. Daarnaast zal de hogeschool innovatieve programma’s ontwikkelen, die zijn toegespitst op wijkgericht onderzoek, samenlevingsopbouw en gemeentelijk WMO-beleid. Bovendien wil de hogeschool het opleidingsprogramma zodanig inrichten dat een blijvende inzet van studenten is gegarandeerd.

Contactinformatie

Hogeschool Utrecht

Inge Scheijmans
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Netwerk- en projectleden