Onderzoekstraject Urban Analytics

Status
Lopend
Startdatum
1 september 2017
Einddatum
31 augustus 2019
Thema's
ICT, Duurzaamheid en Energie, Logistiek en Transport
Regeling
L.INT

De lector Urban Analytics vormt de link tussen drie onderzoekspartners: HvA onderzoeksprogramma Urban Technology van de faculteit Techniek (FT),
onderzoeksprogramma Creative Industries van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie (FDMCI) en het Centrum Wiskunde&lnformatica (CWI). Het is expliciet de bedoeling dat de lector de intellectuele waarde-keten van beide instituten aanvult en verrijkt.

Het lectoraat zal het initatief nemen om een expertisegroep voor data science binnen de Hogeschool van Amsterdam op te zetten. Deze groep bundelt de aanwezige kennis op het gebied van data science binnen de Hogeschool, ontwikkelt nieuwe kennis en is de aangewezen partner voor data sciene projecten van grotere en kleinere organisaties en bedrijven in de regio Amsterdam.

De focus van het onderzoek in dit lectoraat zal zijn om (grote hoeveelheden) data te gebruiken om producten/diensten te ontwerpen die bijdragen aan de uitdagingen van de stad. De opbouw van de onderzoeksgroep zal in drie ontwikkellijnen
plaatsvinden:
1. Bundeling bestaande kennis en ervaring, bouwen van een netwerk, urgentie en awareness adresseren.
2. Verdieping wetenschappelijke kennis op het gebied van data studies
3. Data Science as a service

In de eerste twee jaar worden lijn 1 en 2 parallel ontwikkeld, vanaf jaar 3 komt ook lijn 3 naar voren. De lector zal één of twee thema's dieper uitwerken, met als
mogelijke onderwerpen:
Data architectures en data management: database processing architecturen die geschikt zijn voor zeer grote datasets en streaming data.
Data visualisaties & user-centered designs: Geavanceerde visualisatie technieken (zoals streaming interactive dashboards, 3d tele-immerson).
Block chain for citizens: Open databases te bouwen zonder centrale controle en eigenaarschap van de database, waarmee uitwisseling van (betaalde) diensten en informatie tussen individuen in een beveiligde omgeving mogelijk wordt.
Data-intensive monitoring: modellering and optimalisatie van kritieke infrastructuur of middelen (zoals intelligent transport systemen, wegverkeer management, smart energiesystemen, etc.).

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Katrien de Witte
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.