Ontwikkeling methodiek van trajecten 'activerende zorg'

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2007
Einddatum
1 september 2009
Thema's
Gezondheid en Zorg, Gedrag en Maatschappij

Iedereen moet meedoen. De gemeente Rotterdam wil dat mensen die in een uitkeringssituatie zitten, een bijdrage leveren met een zinvolle dagbesteding, vrijwilligerswerk of een betaalde baan. Bij mensen zonder belemmerende problemen gebeurt dit door de inzet van sociale activeringsprogramma’s. Voor mensen met complexe zorgproblemen is activering geen werkbare optie; voor hen is er het lokale zorgnetwerk. Maar voor de tussengroep, mensen met zorgproblemen die wél geactiveerd kunnen worden, zijn de gebruikelijke re-integratieprojecten niet geschikt. Bovendien is er geen koppeling tussen zorg en activering. Om dit probleem op te lossen, is het consortium een innovatieprogramma gestart. Het consortium wil een vernieuwende methodiek ‘activerende zorgtrajecten’ ontwikkelen voor klanten met een uitkering op grond van de Wet Werk en Bijstand. Hierin wordt zowel zorg op maat als een activeringstraject geboden en krijgen individuele klanten een coach die hen hierbij helpt.
Vanaf begin 2007 voeren deelgemeentes en districten van Rotterdam drie pilots uit met deze activerende zorgtrajecten. Hogeschool Rotterdam is gevraagd om de uitkomsten van deze verschillende pilots te monitoren en op basis van de uitkomsten een methodiek voor activerende zorgtrajecten te ontwikkelen. Daarmee kunnen professionals de tussengroep beter bereiken en motiveren, bovendien werken verschillende organisaties en disciplines beter samen.

Omdat het consortium onvoldoende kennis heeft voor ontwikkeling van deze methodiek, heeft het Hogeschool INHOLLAND gevraagd een ontwikkelingsgericht onderzoek uit te voeren, dat zal leiden tot een onderbouwde handleiding voor de methodiek activerende zorgtrajecten. De vernieuwde methodiek moet de probleemsituatie van de klant stabiliseren en verdere escalatie voorkomen door inzet van zorg en activeringsinstrumenten. Deze methodiek neemt belemmeringen weg en verbetert de toegang tot hulp, waarbij de actieve toekomst van de klant centraal staat. Het streven is de klant te laten re-integreren en mogelijk naar een betaalde baan te leiden. Deze methodiek is vervolgens toepasbaar in heel Nederland.

De hogeschool kan vanuit verschillende lectoraten en opleidingen expertise inbrengen bij dit project. De ervaringen die de hogeschool opdoet, worden teruggekoppeld in de opleidingen van de School of Social Work en School of Health. Verder is het de bedoeling dat studenten in hun afstudeerfase worden betrokken bij delen van het onderzoek.

Contactinformatie

Hogeschool Inholland Rotterdam

Guido Walraven
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: (010) 439 93 01

Netwerk- en projectleden