Openbare verlichting 2.0. Gelijkspanningstechniek voor straatverlichting met combikabel van test lab naar praktijk.

Status
Lopend
Startdatum
1 september 2018
Einddatum
31 augustus 2019
Regeling
KIEM Energie

Openbare verlichting 2.0 heeft als doel ommiddels onderzoek vast te stellen onder welke condities veilig en bedrijfszeker gelijkspanning en wisselspanning over dezelfde combikabel gevoerd kunnen worden. Hiermee wil dit KIEM Energieproject een eerste stap zetten naar de toepassing van gelijkspanning bij openbare straatverlichting (OVL) die aangesloten zit op combikabels (ruim de helft van alle straatverlichting in Nederland). Gemeenten, netbeheerders en mkb partijen die de elektrische infrastructuur ontwerpen, aanleggen, aanpassen en onderhouden zijn geïnteresseerd in de toepassing van gelijkspanningstechnologie omdat het duurzamer en kostenefficiënter is dan huidige wisselstroomoplossingen.
De directe aanleiding tot het project is de nieuwe NEN3140 norm: nieuwe veiligheidseisen aan de straatverlichting nopen gemeenten en netbeheerders tot aanpassingen aan de stroomtoevoer voor OVL in de komende jaren. Hierbij is het moment ontstaan om mogelijkheden die de nieuwe, meer duurzame en kostenbesparende gelijkspanningstechnologie biedt, te onderzoeken. Voor die toepassing zal over een combikabel zowel gelijk- als wisselspanning moeten lopen (nu bestaat een combikabel alleen uit een x aantal kabels met wisselstroom, elk bedoeld voor diverse eindstations). De voorwaarden om dit veilig en bedrijfszeker te doen, brengen naar verwachting de nodige technologische knelpunten met zich mee.
Het onderzoek – een praktijksimulatie onder leiding van De Haagse Hogeschool (HHS), uitgevoerd in samenwerking met OVL beheerders van de gemeenten Stadskanaal en Albrandswaard, Citytec (mkb partij voor stedelijke straatverlichting), Stichting Gelijkspanning Nederland en Stedin (netbeheerder) – gaat deze knelpunten in kaart brengen en bestaande technologieën inventariseren die hier wellicht een oplossingen voor kunnen bieden. Een overzicht hiervan, evenals eerste werkinstructies voor OVL beheerders bij gemeenten, netbeheerders en mkb partijen en andere toepassingsmogelijkheden van combikabels met gelijkspanning, wordt vastgelegd in een eindrapport. Dit resultaat moet tevens de opstap vormen naar een groter vervolgonderzoek waarmee brede toepassing in de praktijk mogelijk wordt. De nieuwe kennis wordt tevens vertaald naar het onderwijs aan de HHS.

Contactinformatie

De Haagse Hogeschool

Johan Woudstra
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 015-2606318

Netwerk- en projectleden