PARASOL studie: Evaluatie van een proactief zorgprogramma ter preventie van chroniciteit bij somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten

Status
Lopend
Startdatum
1 juni 2016
Einddatum
31 mei 2019
Thema's
Gezondheid en Zorg
Regeling
RAAK-publiek

PARASOL studie: Evaluatie van een proactief zorgprogramma ter preventie van chroniciteit bij somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten

Aanleiding
Gezondheidszorgprofessionals zien veel patiënten (30-60%) waarbij de klachten niet door een somatische ziekte verklaard kunnen worden: zogenaamde ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’ (SOLK). SOLK heeft in veel gevallen een langdurig verloop (het duurt gemiddeld meer dan 2 jaar voordat de ‘diagnose’ SOLK gesteld wordt) en bovendien houdt 30%van de patiënten langdurig klachten. Een ongewenste en kostbare situatie.
Om deze situatie te voorkomen is er een vroegopsporingsmethode ontwikkeld waarmee mensen met pre-SOLK vroegtijdig geïdentificeerd kunnen worden. Daarop is een preventieprogramma ontwikkeld waarmee hoog-risicopatiënten behandeld kunnen worden: het PARASOL-programma, een geïndiceerd eerstelijnspreventieprogramma waarin fysiotherapeut en POH-GGZ een geïntegreerd zorgprogramma aanbieden. Of dit programma effectief is en de kwaliteit van leven van de patiënten met pre-SOLK verbetert, is echter onbekend.

Doelstelling
Daarom wil dit RAAK-project de effectiviteit van het PARASOL-programma evalueren op ervaren kwaliteit van leven (fysiek en mentaal) van de patiënt. Dit gebeurt door het programma als ‘blended’ interventie aan te bieden in een clustergerandomiseerde trial.
Daarnaast wil het consortium meer inzicht krijgen in hoeveel patiënten gebruikmaken van de online behandeling, of het wel of niet volgen van de online behandeling van invloed is op de uitkomst en wat de kosteneffectiviteit van het PARASOL-programma is.

Beoogde resultaten
Het project resulteert in een nieuwe preventieve behandeling, in antwoord op een belangrijke behoefte uit de beroepspraktijk. Bovendien levert het project kennis en ervaring op met geïndiceerde preventieve zorg en ‘blended’ zorg (integratie van eHealth in zorg) die naar verwachting een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de eerstelijnsgezondheidszorg. Ten slotte geeft het onderzoek kennis en handvatten om de zorg voor patiënten met risico op langdurige SOLK te verbeteren en geeft het inzicht in de bruikbaarheid van geïndiceerde preventieve en ‘blended’ zorg (zowel vanuit oogpunt van de patiënt als professional).

De resultaten van het onderzoek worden verspreid via de wetenschappelijke kanalen (wetenschappelijke tijdschriften, nationale en internationale congressen) en maatschappelijke kanalen (vakbladen en symposia/workshops voor POH’ers GGZ en fysiotherapeuten. En uiteraard wordt de opgedane kennis geïntegreerd in het onderwijs.

Contactinformatie

Fontys Hogescholen

M. Pisters
Contactpersoon

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5075454

Netwerk- en projectleden