PRESCHOOL@HEALTHYWEIGHT

Status
Beëindigd
Startdatum
1 mei 2016
Einddatum
30 november 2018
Thema's
Gezondheid en Zorg
Regeling
RAAK-publiek

PRESCHOOL@HEALTHYWEIGHT

Aanleiding
Overgewicht bij kinderen is een toenemend probleem. Al in de voorschool signaleren pedagogisch medewerkers (PM’ers) steeds vaker overgewicht bij kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Het is bekend dat ongezonde voeding en inactiviteit de belangrijkste oorzaken van overgewicht zijn en dat kinderen uit lagere sociaaleconomische klassen en etnische groepen er relatief vaak al op jonge leeftijd mee te maken krijgen. De gezondheidsverschillen nemen hierdoor toe.
PM’ers signaleren deze tendensen, maar geven aan dat zij zich niet bekwaam voelen om verantwoordelijk te zijn voor de gezonde keuzes op de voorschool en in de advisering naar ouders toe. Ze zijn ook niet opgeleid om kinderen en ouders te adviseren en begeleiden bij overgewicht. Graag zouden zij handvatten krijgen om de kinderen en hun ouders te kunnen begeleiden.

Doelstelling
De centrale vragen in dit project zijn: Wat heeft de PM’er in de voorschool nodig aan kennis, vaardigheden en attitude om het handelingsrepertoire ten aanzien van leefstijladvisering aan kinderen van 2,5 tot 4 jaar en ouders met diverse sociaaleconomische en cultureel-etnische achtergronden te professionaliseren? Wat is het effect van het handelen van de PM’er op de gezonde (gewichts)ontwikkeling van het kind?

Het onderzoek is een gerichte interventiestudie met voor- en nametingen bij PM’ers, kinderen en ouders. De interventie wordt bij een deel van de PM’ers uitgevoerd en vergeleken met een controlegroep. Bij kinderen worden fysieke en gedragsmetingen uitgevoerd.

Beoogde resultaten
Als resultaat van dit RAAk-project wordt een hbo-competentie leefstijladvisering voor PM’ers van voorscholen ontwikkeld. PM’ers ervaren daarmee vertrouwen in leefstijladvisering aan ouders en kinderen en kunnen zo gericht bijdragen aan een gezonde (gewichts)ontwikkeling en aan het terugdringen van gezondheidsverschillen bij kinderen tussen 2,5 en 4 jaar.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Dymph van Outersterp
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020-5953328

Consortiumleden