Procesoptimalisatie: verbeter het voortraject

Status
Beëindigd
Startdatum
1 april 2011
Einddatum
1 februari 2013
Thema's
Proces- en Voedselindustrie, Maakindustrie

Procesoptimalisatie: verbeter het voortraject
Een goed begin is meer dan het halve werk

2010-17-7M

Aanleiding
Uit onderzoek en stages van de NHL Hogeschool blijkt dat regionale industriële MKB-bedrijven er nog onvoldoende in slagen de verschillende fasen van acquisitie tot aan oplevering goed te beheersen. Processen worden steeds vaker met behulp van geavanceerde software als ERP of CAD CAM ondersteund, maar dit leidt niet altijd tot verbetering. Daarom wil NHL, samen met de bedrijven, de kennis en de methoden ontwikkelen waarmee de professionals in het mkb hun productieprocessen kunnen verbeteren en problemen kunnen voorkomen. Daarbij staat de eerste fase in het productieproces centraal: de offertefase en de samenhang tussen deze fase en de vervolgfasen in de maakindustrie.

Doelstelling
Het doel van dit project is kennis te vermeerderen over en toepassen van de praktische verbeteropties in het voortraject van het productieproces. Zo wordt het mogelijk om de (Noord) Nederlandse industrie te ondersteunen bij het efficiënter en doelmatiger maken van hun bedrijfsproces.

Beoogde resultaten
Dit project resulteert in een geordend diagnosemodel om veelvoorkomende problemen snel te herkennen en de bedrijven op weg te helpen naar verbetering. Met het ontwikkelde verwerkingsmodel kunnen vragende bedrijven vanaf intake tot eindadvies effectief geholpen worden en hun eigen leerproces versterken.
Een inventarisatie van relevante prestatie indicatoren van Noord Nederlandse bedrijven levert bovendien de basis voor een benchmark database.
De opgebouwde kennis en ervaring wordt gedeeld en geborgd in een netwerk van bedrijven en kennisinstellingen. Het project is eerste stap in de richting van een kenniscentrum voor en met het mkb, gericht op het gehele productieproces.

Contactinformatie

NHL Hogeschool

Edwin Elferink
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 058-2511540

Laponder
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 058 2511489