Professionals Supported - Rotterdam Open data

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2011
Einddatum
1 september 2013
Thema's
ICT, Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie
Regeling
RAAK-publiek

Aanleiding
Open Data is ‘hot’. Het eindeloze potentieel van publiekelijk toegankelijke overheidsdata wordt steeds meer doorzien. Zo ook in Rotterdam, waar databases van de Gemeentelijke diensten in de nabije toekomst worden opengesteld voor algemeen gebruik. Medewerkers van bijna alle Rotterdamse Gemeentelijke diensten zijn bijeengekomen om de mogelijkheden en moeilijkheden van Open Data te bespreken.
De professionals zitten concreet met vragen naar het (technische) proces van dataontsluiting (hoe welke informatie ontsluiten voor wie, en wat mag wel en wat niet worden ontsloten?), die een behoefte aan een informatie-infrastructuur verraden. Er rijzen ook vragen over de samenwerking. Deze vragen wijzen op de noodzaak van het creëren van een voor alle partijen werkbare interface waarmee een open platform wordt gerealiseerd die datacirculatie voor het algemeen gebruik en nut mogelijk maakt (een Open Data Space).

Doelstelling
Met het project Professionals Supported - Rotterdam Open Data willen de Hogeschool Rotterdam en partners deze innovatie in de informatiedienstverlening en -verwerking bij de Gemeentelijke Diensten mogelijk maken.
Met de vier Gemeentelijke diensten wordt in pilotsetting een prototype informatie-infrastructuur en interface beproefd (een Open Data Space) die samenwerking en datacirculatie tussen datavragende partijen (bedrijven, burgers en andere overheden) en de Gemeentelijke diensten mogelijk maakt.
Gedurende het onderzoek zullen meerdere Gemeentelijke diensten zich bij het onderzoek aansluiten. De uiteindelijke werking van de open space zal worden beproefd door ICT-bedrijven softwaretoepassingen (apps) te laten ontwikkelen met nieuw vrijgekomen data. Ze dienen tevens als demonstrators om het potentieel van Open Data voor de diverse stakeholders concreet ervaarbaar maken.

Beoogde resultaten
Het project levert naar verwachting (onder meer) de volgende resultaten:
• Nieuwe kennis over procesmatige aspecten van Gemeentelijke dataontsluiting, verwerkt in een prototype infrastructuur.
• Nieuwe kennis over een circulair dataproces tussen overheid en samenleving, gefaciliteerd door een prototype interface (creatie Open Data Space).
• Professionals van Gemeentelijke diensten zijn beter toegerust / voelen zich competenter in het vervullen van een nieuwe, proactieve rol bij dataontsluiting en -circulatie en de samenwerking met particulieren en bedrijven.
• Minimaal 4 apps als testcase.
• Nieuwe kennis en inzichten en nieuwe materiaal om zes bacheloropleidingen van het Instituut CMI te actualiseren en innoveren.
• Het duurzaam netwerk Rotterdam Open Data heeft een extra impuls gekregen.

Contactinformatie

Hogeschool Rotterdam

Ingrid Mulder
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Thérèse Martens
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.