PULSE: Protein Utilisation from Legumes for a Sustainable European crop

Status
Lopend
Startdatum
1 augustus 2017
Einddatum
31 juli 2021
Thema's
VH 7: Duurzame landbouw, water- en voedselvoorziening
Regeling
RAAK-PRO

Het PULSE project (Protein Utilisation from Legumes for a Sustainable European crop) richt zich op de ontwikkeling van hoogwaardige eiwitten-ingrediënten uit peulvruchten om daarmee een bijdrage aan de eiwittransitie te leveren. PULSE is een samenwerking van de kennisinstellingen HAS Hogeschool en NIZO food research met zeven bedrijven, Limagrain, MFH Pulses, GEA, Cosucra, Frank Food Products, Ruitenberg Ingredients and Sofine Foods. De consortiumleden bestrijken de gehele keten van zaadveredeling tot consumentenproducten en maken waardecreatie in de gehele keten mogelijk.

Het project is gebaseerd op de maatschappelijke noodzaak om het aandeel van plantaardige eiwitten in onze voeding te vergroten om in de toekomst in onze voedselvoorziening te kunnen voorzien. Peulvruchten worden algemeen gezien als de kansrijke gewassen, die hiervoor in aanmerking komen in het klimaat van Nederland en Noordwest Europa.

De ambitie van de consortiumleden is om met eiwit-ingrediënten uit peulvruchten (erwt, veldboon, lupine) een impuls aan deze eiwittransitie te geven, te bereiken door over de gehele keten samen te werken en een aantal zorgvuldig geselecteerde doelen te adresseren:
• Het ontwikkelen en selecteren van rassen van erwten en veldbonen met een verhoogd eiwitgehalte of verbeterde eiwitsamenstelling;
• Het ontwikkelen van extractiemethoden voor eiwitisolaten uit peulvruchten met een verhoogde functionaliteit en rendement, waarbij de totale verwaarding van de peulvrucht centraal staat;
• Het ontwikkelen van nieuwe producten met eiwit-ingrediënten uit peulvruchten op basis van kennis over de functionaliteit van deze eiwitten in verschillende applicaties.

Dit project draagt bij aan de gehele eiwittransitie door het ontwikkelen van eiwit-ingrediënten met een verbeterde functionaliteit en daarmee een bredere toepassing in voedingsmiddelen. De verbeterde kwaliteit van de eiwit-ingrediënten komt tot stand door de selectie van zaden met een hoger eiwitgehalte en/of verbeterde eiwitsamenstelling in combinatie met milde processing. Door het verhogen van de totale waardecreatie in de keten, zal het voor landbouwers financieel aantrekkelijker worden om meer van deze gewassen te gaan verbouwen.

Contactinformatie

HAS Hogeschool

Fred van de Velde
Contactpersoon

Fred van de Velde
Contactpersoon

Liz Chermin
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Consortiumleden

  • Cosucra Groupe Warcoing
  • Frank Food Products
  • GEA Westfalia Separator Nederland bv
  • Limagrain Nederland BV
  • MFH pulses
  • NIZO food research B.V.
  • Ruitenberg Ingredients B.V.
  • SoFine Foods BV