Quality Composites

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2010
Einddatum
1 september 2014
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen

Aanleiding
Hoe kan de kwaliteit van composieten (vezelversterkte kunststoffen) het best worden gegarandeerd in ontwerp-, productie- en gebruiksfase? Deze onderzoeksvraag staat centraal in dit RAAK-PRO project voor de defensie en veiligheidsector. Het onderzoekprogramma volgt direct uit de vele vragen die in de afgelopen jaren gesteld zijn aan het INHolland Composietenlab en de NIDV (Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid). Vooral in de eerdere RAAK-mkb projecten die het Composietenlab heeft uitgevoerd, werd de behoefte in de industrie aan ‘gereedschap’ om de kwaliteit van composieten te waarborgen duidelijk. Geïntegreerd ontwerp en productie levert volgens de Japanse statisticus dr. Genichi Taguchi de meeste verbetering in productkwaliteit, een trend die voor veel conventionele materialen wordt gevolgd. Deze ontwikkeling is nog lang niet gerealiseerd voor composieten. Dit komt door de nieuwheid van de materialen en de verhoogde complexiteit in ontwerp en productie.

Doelstelling
Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, TU Delft, Hogeschool INHolland, mkb-bedrijven en Original Equipement Leveranciers bundelen de krachten om dit onderzoek naar kwaliteitsborging uit te voeren en de kennis beschikbaar te maken voor het beroepenveld en het onderwijs.
De basisvraag wordt beantwoord vanuit drie deelvragen die voor het beroepenveld belangrijk zijn:
1. Voorspelling van de kwaliteit en de levensduur van composieten in de ontwerpfase
2. Monitoring tijdens productie
3. Onderhoud en reparatie van composieten

Het onderzoek wordt door stafmedewerkers van de verschillende kennisinstituten uitgevoerd. Medewerkers van bedrijven, studenten, en docenten zullen aanhaken in werkgroepen en directe input en sturing op het programma leveren.

Beoogde resultaten
Het basisonderzoek levert een goed inhoudelijk overzicht. Applicatieonderzoek levert vervolgens een direct antwoord op specifieke vragen en voorbeelden van toepassingen. Met deze kennis kunnen composietbedrijven hun producten en processen verbeteren en hardere productgaranties afgeven en effectiviteit en toepassingsgebied van composieten uitbreiden.
Daarnaast levert het project een aantal tools op:
• Een WIKI waarin alle kernbegrippen van kwaliteitsborging voor composieten algemeen toegankelijk staan opgenomen.
• Een Quality Control Toolbox die bestaat uit methodieken en technieken voor kwaliteitsborging van composieten.
• Alle applicatiegerichte onderzoeksprojecten starten na een goedgekeurde projectbeschrijving en leveren een gedetailleerd eindverslag op.

Contactinformatie

Hogeschool Inholland Delft

Michiel Hagenbeek
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 015-257 36 92

Netwerk- en projectleden