Rapid Design - Creative Manufacturing

Status
Beëindigd
Startdatum
1 april 2009
Einddatum
1 april 2010
Thema's
Maakindustrie, Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie

Aanleiding
Belangrijk kenmerk voor de Nederlandse vormgevers is de hoge mate van innovatie en vernieuwing die zij weten toe te passen in hun ontwerpen, het ontwerpproces, de verwerkingsmethodes en de materialen, die zij gebruiken. Daar waar ze oplopen tegen de beperkingen van traditionele vervaardigingstechnieken, zoeken zij naar nieuwe wegen en andere toepassingen van bestaande of minder voor de hand liggende technieken. Veel succesvolle ontwerperbureaus hebben bijzondere belangstelling voor innovatieve technieken. Het zoeken naar nieuwe toepassingen van deze technieken brengt hen in staan een voortrekkersrol te spelen op de wereldmarkt. Aan de andere kant spreken de technieken erg tot de verbeelding en zijn alleen daarom bron van nieuwe ideeën en productrealisaties. Rapid Manufacturing (RM) is zo’n nieuw en innovatieve techniek die aantrekkelijke toepassingen in zich heeft voor ontwerpende MKB-ondernemingen. De techniek laat een grote vormvrijheid toe en er kunnen - met relatief lage aanloopkosten - kleine serie exclusieve ontwerpen mee gerealiseerd worden. Deze ontwikkeling heeft daarom in het bijzonder de aandacht van de ontwerpers gekregen.

Doelstelling
Interessant bij de sterke ontwikkeling van de techniek is het feit dat er tevens bijzondere samenwerkingen tot stand komen tussen verwerkende bedrijven en de ondernemende ontwerpers. De meer traditionele verwerking van de techniek voor halffabricage en onderdelen heeft ruimte gemaakt voor nieuwe toepassingen, nieuwe verwerking en heeft daarmee een nieuwe markt gecreëerd voor deze verwerkende industrie. Design Academy wil de kennis en vaardigheden over RM in twee fasen ontwikkelen en implementeren in haar lesprogramma en wil haar samenwerking en aansluiting op de behoefte van het bedrijfsleven en de regio daarmee intensiveren:
- Eerst wil de Design Academy met een RAAK-light project aanhaken bij het kennisoverdrachtproject Design_Unlimited, dat loopt tussen TNO en vijf MKB-bedrijven. Er zal daarbij worden gewerkt met een evenredig aandeel verwerkende bedrijven, ontwerpbedrijven en kennisinstellingen. Vanuit deze kennisdriehoek wordt er kennisgenomen van de techniek; in dit verband wordt er vervolgens een aantal toepassingen uitgewerkt en wordt daarmee een basis gevormd voor de ontwikkeling en daadwerkelijke implementatie van een onderwijstraject binnen het curriculum. Dit beschouwt DAE als een eerste introductie en onderzoek naar uitgangspunten, kader en toepassing.
- Vervolgens wil de Design Academy een groter RAAK-project initiëren. Dit project omvat de daadwerkelijke implementatie van RM bij DAE, inclusief het inrichten van een organisatie en infrastructuur, evenals het opleiden van docenten en de oprichting van een kenniskring RM waar ‘experts’ van binnen de academie en uit het consortium zitting in hebben. Het onderwijstraject wordt ontwikkeld en geïmplementeerd. Binnen het lectoraat ‘Tomorrow Matters’ zal RM een van de researchgebieden worden voor innovatie van materiaal en toepassing in design.

Resultaat
Een centraal element in de aanpak van de eerste fase van dit totaalproject is kennisontwikkeling en kenniscirculatie waarbij partners uit de kennisdriehoek toepassingen van RM voor de creatieve industrie:
Stap 1: RM – betekenis voor de creatieve industrie (brainstorm en definitie)
Stap 2: RM – toepassingen voor de creatieve industrie 1 (kennisoverdracht en onderzoek)
Stap 3: RM – toepassingen voor de creatieve industrie 2 (ontwikkeling prototypes en productie)
Stap 4: RM – toepassing in het onderwijs (ontwikkeling kader voor aanpassing curriculum)

Contactinformatie

Design Academy Eindhoven

Anne Mieke Eggenkamp
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 040-2393939

Yolande van Kessel
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 040-2393939