RECURF - Re-using Circular Urban Fibres and Biobased Plastics in Urban Products

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2015
Einddatum
31 oktober 2017
Thema's
Maakindustrie
Regeling
RAAK-mkb

RECURF
Re-using Circular Urban Fibres and Biobased Plastics in Urban Products

Aanleiding
De ‘circulaire economie’ staat volop in de belangstelling. Biobased materialen en grondstoffen, recycling en upcycling zijn al lang geen onbekende termen meer. Dat betekent dat er ook nieuwe businessmodellen voor afvalhergebruik en waardecreatie ontwikkeld worden. Ook de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zet hierop in.
Verkenningen van de Hogeschool van Amsterdam laten zien dat er in de MRA goede kansen zijn voor het circulair verwerken van textiele/natuurvezel reststromen in combinatie met het toepassen van biobased plastics. De kunststof- en vezelverwerkende industrie (vaak mkb) wil nu graag meer weten over de mogelijkheden van nieuwe circulaire materiaalcombinaties.

Doelstelling
RECURF (Re-using Circular Urban Fibres and Biobased Plastics in Urban Products) verbindt biobased kunststoffen met urban fibres (reststromen van textiele/natuurvezels in een stedelijke context). Dit project onderzoekt om te beginnen de eigenschappen en duurzaamheid van materialen waarin deze twee grondstoffen worden gecombineerd. Daarnaast worden de mogelijkheden verkend om met deze nieuwe materialen aansprekende producten te ontwikkelen voor binnen- en buitengebruik. De ontwerpen worden vervolgens geëvalueerd op technisch, economisch en ecologisch gebied.

Het project wordt uitgevoerd samen met 14 mkb-ondernemingen die voorop willen lopen in de verwerking van biobased kunststoffen en vezelmaterialen tot nieuwe producten. Aan het project werken verder vier grote ondernemingen uit de MRA mee (Starbucks, Schiphol, Nike en Sympany). Zij beschikken over omvangrijke reststromen van vezelmaterialen en treden tegelijkertijd op als launching customer van de ontwikkelde producten. Zo worden toeleveranciers van reststromen óók afnemers van ontwikkelde producten en ontstaat er een krachtige gesloten cirkel van reststroom naar nieuwe producten binnen één organisatie.

Beoogde resultaten
Het project zal leiden tot kennis over eigenschappen, verwerkingstechnieken en toepassingsmogelijkheden van nieuwe materiaalcombinaties en tot kennis over circulaire businessmodellen. Het levert bovendien inspirerende voorbeelden van concrete toepassingen op. Het project draagt daarnaast bij aan cross-cycle en cross-sectorale netwerken door het bij elkaar brengen van partijen uit de biobased-plasticswaardeketen en de vezelverwerking, partijen die textiel gebruiken en kennisinstellingen.
De kennis is vooral interessant voor de MRA omdat er veel bedrijven uit de betrokken sectoren aanwezig zijn.
De kennis wordt echter ook daarbuiten verspreid via het onderwijs van de hogescholen, seminars, publicaties en presentaties op onder meer de Dutch Design Week.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Inge Oskam
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dymph van Outersterp
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020-5953328

Consortiumleden