Samen buigen: metaalbedrijven en MBO in beweging

Status
Beëindigd
Startdatum
1 december 2005
Einddatum
1 juni 2007
Thema's
Maakindustrie, Maakindustrie

In veel bedrijven vinden ingrijpende veranderingen plaats in de productietechnieken. Naast productinnovatie blijken de metaalbedrijven met name veel te investeren in procesinnovatie. Op dat laatste vlak is de technologische dynamiek zeer groot. Het overgrote deel van de bedrijven verwacht over vijf jaar met andere productietechnieken te werken dan nu het geval is. Het innovatieve karakter van de sector blijkt ook uit het relatief grote deel van het personeel dat betrokken is bij ontwikkeling en engineering.

In het Bedrijfsontwikkelpunt van de metaalbedrijven (BOP) werken de metaalbedrijven uit de Stedendriehoek samen. Aventus en BOP zijn al jaren natuurlijke bondgenoten in de regio en werken samen in diverse initiatieven en commissies. Het bondgenootschap biedt de ideale mogelijkheid om kenniscirculatie en arbeidsmarktinstrumenten in de Stedendriehoek duurzaam te verankeren.

Het Kenniscirculatieproject Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) onder de titel 'Samen buigen' kiest voor een 2-sporenbeleid:

• Kenniscirculatie tussen bedrijven en instellingen. Om aan de wensen en behoeften van de metaalbedrijven in de Stedendriehoek tegemoet te komen worden thema's en instrumenten ontwikkeld, bijvoorbeeld om verdieping en verbreding van het kennisniveau op het gebied van procesflexibilisering te bewerkstelligen.

• Flexibiliteit en mobiliteit. Instroom van vakervaren personeel houdt geen gelijke tred met de uitstroom nu en straks. BOP heeft zelf een arbeidspool opgezet om met name het mkb te helpen bij het vinden van kandidaten en voor het opleiden van vakervaren medewerkers. Zij staan onder contract bij BOP en worden opgeleid en bijgeschoold al naar gelang de actuele en geprognosticeerde behoefte van de metaalbedrijven in de regio. Aventus zal waar nodig scholing en trainingen verzorgen. BOP zoekt voor Aventus in de kring van uitstromende en senior vakervaren medewerkers bij de metaalbedrijven, geschikte kandidaten om te worden ingezet als lesondersteuner binnen het MBO.

Contactinformatie

ROC Aventus (Apeldoorn)

Hans van Veluwen
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 055-5334344

Rienk van der Werff
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 055-5772131

Netwerk- en projectleden