Samenwerken: Een kwestie van houding ?!

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2016
Einddatum
31 december 2018
Thema's
Gedrag en Maatschappij, Gezondheid en Zorg, Jeugdzorg
Regeling
RAAK-publiek

Samenwerken: een kwestie van houding?!

Aanleiding
In Nederland hebben 75.000 tot 116.000 gezinnen te kampen met problemen op meerdere levensgebieden, zoals opvoeding, financiën, individuele ontwikkeling en relaties. Sociaal werkers nemen een sleutelpositie in bij de ondersteuning aan deze gezinnen. Ze hebben de belangrijke taak om de problemen, die vaak van generatie op generatie doorgegeven worden, te doorbreken.
Ondersteuning aan deze gezinnen is complex: de meervoudigheid van de problematiek vraagt om samenwerking, maar juist samenwerking is door deze meervoudigheid moeilijk te realiseren. Gebrekkige samenwerking kan echter fatale gevolgen hebben. Sociaal werkers geven aan dat er een andere werkhouding nodig is om in gezinnen met meervoudige problemen effectief samen te werken. Zij willen structureel op hun houding reflecteren.

Doelstelling
Het hoofddoel van dit RAAK-project is effectieve ondersteuning door sociaal werkers aan gezinnen met meervoudige problemen.
De deelnemers aan dit project doen dat op twee manieren.
1. De onderzoekers verzamelen kennis over hoe de houding van professionals werkt in interactie met gezinnen, hun netwerk, en in interactie met collega’s en leidinggevenden, waarmee het concept houdingsmodel gevalideerd wordt.
2. Samen met sociaal werkers ontwikkelen de onderzoekers een op sociale technologie gebaseerde tool: een leerinstrument dat hun reflectie ondersteunt. Het doel van dit instrument is dat professionals hun op samenwerken gerichte houding kunnen observeren en hierop reflecteren in interactie met anderen, als onderdeel van hun dagelijkse werkzaamheden. Op deze manier verbeteren professionals de kwaliteit van de samenwerking en daarmee ook de ondersteuning aan gezinnen met meervoudige problemen.

Beoogde resultaten
De concrete resultaten van dit project zijn:
• een leerinstrument voor het verbeteren van de werkhouding van sociaal werkers die werken met gezinnen met meervoudige vragen;
• een leerinstrument voor aankomend sociaal werkers dat ingebouwd kan worden in het curriculum van de sociale opleidingen.

Het beroepenveld (nationaal en internationaal) kan kennisnemen van de resultaten via publicaties in vaktijdschriften, deelname aan werkconferentie en via netwerkpartners.

Contactinformatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Lineke van Hal
Contactpersoon

Ivo Schrijer
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden

  • Zorgbelang Gelderland