SaxShoe

Status
Beëindigd
Startdatum
16 maart 2016
Einddatum
20 juli 2018
Thema's
Maakindustrie
Regeling
RAAK-mkb

SaxShoe

Aanleiding
Er zijn situaties denkbaar waarin het handig is om de positie en/of de loopbeweging van personen te kunnen meten, zoals voor de brandweer, voor het leger, in de sport of bij revalidatie. Soms kun je daarbij geen gebruik maken van bestaande infrastructuren. Zo werkt gps bijvoorbeeld alleen buiten en is het voor veel toepassingen niet nauwkeurig genoeg. Infrastructuur in gebouwen (zoals wifi) werkt niet altijd bij brand en bovendien wil je vaak (ambulant) meten in een praktijkomgeving of in een onbekend gebouw, in plaats van in een ‘labomgeving’. Een interessant gegeven is dat de afzonderlijke technieken voor het oplossen van bovenstaande problemen wel bestaan, maar dat nog geen enkele partij deze heeft kunnen integreren in een bruikbaar product. Blijkbaar levert de inherente complexiteit van het onderwerp van dergelijke systemen problemen op.

Doelstelling
In het RAAK-project SaxShoe wordt onderzoek gedaan naar hoe een schoenzoolsysteem ontwikkelt kan worden voor het meten en op afstand monitoren van de locatie en het loopgedrag van de gebruiker, in situaties waarbij standaardinfrastructuur (gps, wifi, camera’s) ontbreekt. Dit gebeurt op empirische wijze: door cyclisch een sensorschoen te ontwikkelen beantwoorden het onderzoek kennisvragen. Op basis van gebruikersfeedback wordt het onderzoek continu bijgestuurd (‘agile development’).

Om de aanpak concreet te maken richten het onderzoek zich op het ontwikkelen van een brandweerlaars – als middel, niet als doel, maar wel als showcase voor de kennisontwikkeling. De ambitie is om dat te doen met maximaal 10 meter afwijking na 20 minuten lopen. Hiervoor werken in het project topbedrijven die gespecialiseerd zijn in sensortechnologie samen met hogescholen en met bedrijven die gespecialiseerd zijn in de productie van schoenen en zolen.

Beoogde resultaten
Het project levert inzicht, oplossingen en ontwerpregels op voor de problematiek die speelt bij het ontwerpen van ‘wearables’ voor het meten van locatie en loopgedrag. Voor de technische bedrijven in het project biedt SaxShoe de mogelijkheid om nieuwe markten te openen voor bestaande technologieën. Voor de eindgebruikers, zoals de brandweer, biedt het concrete oplossingen voor bestaande problemen zoals de veiligheid van hulpverleners in gevaarlijke situaties.

Contactinformatie

Saxion

Michiel Dumont
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilco Bonestroo
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Netwerk- en projectleden