SCHAT - Smart Care Homes and Assistive Technologies

Status
Beëindigd
Startdatum
1 oktober 2015
Einddatum
31 maart 2018
Thema's
Gezondheid en Zorg, ICT
Regeling
RAAK-mkb

SCHAT: Smart Care Homes and Assistive Technologies

Aanleiding
In verpleeghuizen raken veel zaken zoek, van hulpmiddelen tot meubilair, wat leidt tot vele uren zoektijd voor zorgprofessionals en bewoners (met dementie) en hun naasten. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van zorg en het onderhoud.
Er bestaat zogenaamde track-&-tracetechnologie om locatie en gebruik van zaken te monitoren. Deze technologie is in opkomst in de bouw, logistiek en ziekenhuiszorg. Toch wordt het in verpleeghuizen nog niet grootschalig ingezet. Bedrijven hebben nog geen uitgebreide tests kunnen doen met zorgpartijen en bewoners. Daardoor hebben ze onvoldoende kennis om deze technologie succesvol in te zetten in verpleeghuizen.

Doelstelling
Het doel van dit project is een oplossing te ontwikkelen voor het zoekraken, niet in kaart hebben en het onbekend zijn met het gebruik van hulpmiddelen in verpleeghuizen. Het projectteam werkt samen met mkb-partners met een achtergrond in elektrotechnische installaties, ICT, bouw en inrichting, en hulpmiddelen. Ze ontwerpen en evalueren een ‘demonstrator’: een start van een fieldlab track & trace van hulpmiddelen voor zorginstellingen, met twee testlocaties in verpleeghuizen. Om een systeem te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van de werkvloer werken de partijen samen met twee verpleeghuisorganisaties en hun professionals. Op die manier heeft het project de grootste meerwaarde voor de stakeholders.
Door middel van focusgroep- en ontwerpsessies zullen stakeholders de behoeften op het gebied van track & trace van roerende goederen definiëren en omzetten in een concreet ontwerp.

Beoogde resultaten
Het concrete eindresultaat van het project zijn twee ‘demonstrators’ die met aanpassing ook in andere zorgsettings ingezet kunnen worden om kwaliteit van zorg en werkprocessen te ondersteunen. Deze demonstrators zullen tevens dienen als platform voor vervolgexperimenten.
De projectgroep verspreidt de opgedane kennis door middel van publicaties in vaktijdschriften, artikelen in dagbladen en via Twitter, en stelt de kennis beschikbaar via de website en downloads.

Contactinformatie

Fontys Hogescholen

Anna van der Straaten
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Joost van Hoof
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5075454

Consortiumleden