Smart Mobility

Status
Beëindigd
Startdatum
1 februari 2013
Einddatum
1 februari 2015
Thema's
Logistiek en Transport


Smart Mobility
ADAS voor oudere en minder valide gebruikers

Aanleiding
Nederland is een dichtbevolkt land met veel wegverkeer. Als gevolg van de vergrijzing stijgt bovendien het aandeel oudere weggebruikers, met veelal verminderde fysieke en mentale vermogens. Met alle mogelijke risico’s voor verkeersveiligheid van dien. Er zijn daarom systemen ontwikkeld die autobestuurders informeren en ondersteunen tijdens het rijden. Die informatieverwerking moet in goede wisselwerking tussen mens en machine gebeuren en vergt daartoe een geschikte Human Machine Interface (HMI). In dit project worden drie systemen ontwikkeld voor de nichemarkt voor ouderen en mindervalide bestuurders van (soms aangepaste) personenwagens.

Doelstelling
Dit RAAK-project brengt bedrijven bijeen die kennis en kunde hebben van een specifieke component of deelgebied om tot drie conceptapplicaties te komen. Er zijn grofweg vier onderzoeksthema’s te onderscheiden:
• Hoe kunnen informerende, intelligente voertuigsystemen de rijtaak verlichten voor de oudere en minder valide bestuurder?
• Hoe moet de HMI voor de verschillende systemen worden ingericht?
• Hoe moeten validatietesten worden ingericht?
• Met welke componenten heeft het systeem de beste prijs-kwaliteitverhouding?

Resultaten
Het project levert drie ‘proof of concept’ applicaties op:
• Assistentie bij het vinden en reserveren van een beschikbare (gehandicapten)parkeerplaats zo dicht mogelijk bij het opgegeven adres, en planning van de meest geschikte route erheen op basis van een gebruikersprofiel.
• Informatie over het verkeer in de directe omgeving van het voertuig met behulp van omgevingssensoren. Dit in verband met ‘kwetsbare verkeersdeelnemers’ (voetgangers en fietsers, kinderen, scootmobielen) die door ouderen, visueel of fysiek beperkten soms lastig te zien zijn.
• Informatie over de alertheid en/of vermoeidheid van de bestuurder.
De applicaties zijn ook bruikbaar voor voertuigbestuurders in het algemeen. De conceptapplicaties leiden hopelijk tot een vervolgproject. De verzamelde kennis en ervaring wordt verspreid binnen het consortium en binnen en buiten de betrokken onderwijsinstellingen. De te ontwikkelen rijsimulator moet (inter)nationaal Smart Mobility-onderzoek aantrekken.

Contactinformatie

Fontys Hogeschool Helmond

W.L.M. de Koning-Martens RA
Contactpersoon

Henk Lupker
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5070843

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5075454

Consortiumleden

  • PAKI Consulting

Netwerk- en projectleden