Smart Vision Unmanned Aerial Vehicles

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2014
Einddatum
31 augustus 2016
Thema's
ICT
Regeling
RAAK-mkb

Smart Vision for UAV’s
Slimme beeldverwerking voor onbemande luchtvaartuigen

Aanleiding
De laatste jaren is er wereldwijd een enorme groei in het gebruik van unmanned aerial vehicles (UAV’s). Niet alleen voor militaire toepassingen maar vooral ook voor civiele toepassingen. UAV’s met camera’s worden bijvoorbeeld veel ingezet om film- en/of foto-opnamen te maken vanuit de lucht. Mkb’ers die UAV’s inzetten, maken gebruik van een grondpiloot en de gemaakte beelden worden handmatig verwerkt. Hier zitten echter beperkingen aan. Delen van missies zijn vaak niet goed door een grondpiloot uit te voeren en handmatig verwerken van de opgenomen beelden is arbeidsintensief. Dat moet sneller en beter kunnen.

Doelstelling
Dit programma focust op het toevoegen van meerwaarde door geautomatiseerd intelligent gebruik van computer-visiontechnologie op UAV’s. Vanuit vier verschillende markten kwamen concrete vragen. Is het mogelijk om UAV’s op een kosteneffectieve manier in te zetten voor:
1. de inspectie van windmolenblade
2. de detectie en inspectie van brandhaarde
3. de inspectie van landbouwakkers, als goedkoper en/of nauwkeuriger alternatief voor beelden gemaakt vanuit satellieten en vliegtuin?
4. het schouwen van sloten?

In het programma wordt het volgende onderzocht.
1. Kunnen er kwalitatief goede opnames gemaakt worden, zodat inspectie mogelijk is?
2. Kan de beoordeling van de beelden worden geautomatiseerd en in welke mate?
3. Kan het vliegproces worden ondersteund en/of geautomatiseerd?
4. Kan worden voldaan aan de wettelijke regelgeving met betrekking tot het bedrijfsmatig gebruik van UAV’s?
De gebruikte onderzoeksmethode is gebaseerd op co-innovatie en rapid prototyping. Met een prototype worden via experimenteel onderzoek gegevens verzameld. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd.

Beoogde resultaten
De resultaten van het programma worden gepresenteerd in vier haalbaarheidsstudies. Deze dienen als proof of concept voor de verdere invulling van de commerciële ambities van de deelnemers. Daarnaast worden deze resultaten gebruikt om andere geïnteresseerde bedrijven en instellingen te laten zien hoe UAV’s kunnen bijdragen aan de ondersteuning van (nieuwe) diensten en processen.
Tot slot wordt de kennis geborgd in het onderwijsmateriaal van het NHL Kennis Centrum Computer Vision. Dit onderwijsmateriaal is in gebruik bij 11 hogescholen en is online beschikbaar.

Contactinformatie

NHL Hogeschool

Edwin Elferink
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 058-2511540

Jacob van de Loosdrecht (oud)
Contactpersoon

Consortiumleden