SMARTcode

Status
Beëindigd
Startdatum
1 oktober 2014
Einddatum
30 december 2016
Thema's
Maakindustrie, ICT
Regeling
RAAK-mkb

SMARTcode; Van prototypes naar serieproducten met modelgebaseerde ontwikkeling in hightech embedded systemen van het mkb

Aanleiding
Bij de ontwikkeling van een nieuw product is het van groot belang de stap van prototype naar serieproduct snel en tegen de laagst mogelijke kosten te maken. Pas als het product in voldoende aantallen en tegen een concurrerende prijs op de markt verkocht wordt, gaat het bedrijf geld verdienen. Producten die zijn uitgerust met een besturingscomputer (van koffiezetter tot auto) vormen geen uitzondering op deze regel. Deze producten vereisen niet alleen hardware- maar ook softwareontwikkeling.

De toegenomen complexiteit van hightech systemen vraagt om een steeds efficiënter ontwikkelproces en meer inzicht in de systemen die geregeld moeten worden. Modelgebaseerde ontwikkeling draagt hieraan bij. Inzet van deze ontwikkelmethodiek brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo zijn de benodigde tools normaliter duur. Ook het ontwikkelproces van een serieproduct zal significant moeten worden aangepast om optimaal gebruik te kunnen maken van een modelgebaseerde benadering. Daarnaast speelt functionele veiligheid in veel serieproducten een rol, wat eisen stelt aan de certificering van het eindproduct. Waar modelgebaseerde ontwikkeling voor prototypes nog als afwijkende ‘standalone’ oplossing kan worden ingezet, is bij de ontwikkeling van serieproducten een naadloze integratie nodig in het ontwikkelproces.

Doelstelling
SMARTcode wil invulling geven aan deze uitdagingen. De afkorting staat voor: series production oriented model based approach for real time code. SMARTcode streeft integratie na van modelgebaseerde ontwikkeling in de ontwikkeling van regelsystemen. De focus ligt hierbij op serieproducten van het mkb.
In SMARTcode worden op basis van gezamenlijk op te stellen vereisten betaalbare ontwikkeltools ontwikkeld, tezamen met een op het MKB georiënteerd ontwikkelproces. Deze ontwikkeling is sterk gekoppeling aan de praktijk. Via een referentiepilot en andere praktijkcases wordt sturing gegeven aan de ontwikkeling en worden de resultaten tevens gevalideerd.

Beoogde resultaten
Met de deliverables van SMARTcode – de tools en het ontwikkelproces – ontstaat een laagdrempelige oplossing voor toepassing van modelgebaseerde ontwikkeling van serieproducten in het mkb. Dit alles gebeurt in een community waarbij kennis en ervaring worden uitgewisseld tussen alle partijen.
De uitkomsten en belangrijke ontwikkelingen van dit programma zullen actief met de markt worden gedeeld via publicaties in vakbladen en presentaties op vakbeurzen.

Contactinformatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Ivo Schrijer
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.