Solar Fuels - de rol voor CO2-neutrale brandstoffen in een duurzame samenleving

Status
Beëindigd
Startdatum
1 februari 2017
Einddatum
31 januari 2019
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen, Duurzaamheid en Energie, Maakindustrie
Regeling
L.INT

In de transitie naar een duurzame samenleving is opslag en conversie van hernieuwbare energie één van de grote technologische uitdagingen. Door het wisselende aanbod van zonne- en windenergie is opslag van energie middels circulaire brandstoffen essentieel en biedt de technologie invulling voor verduurzaming van zwaar transport en de chemische industrie. De maatschappelijke uitdaging is om schone circulaire brandstoffen te maken uit duurzame energie en de hedendaagse "afvalstoffen": water, koolstofdioxide en stikstof.

Het thema Solar Fuels richt zich op productie van deze CO2-neutrale, circulaire brandstoffen. Het onderzoek is gericht op het ontwikkelen en testen van nieuwe materialen en processen om deze technologische kostenefficiënt en schaalbaar te maken.

Dit thema vraagt om een bundeling van kennis en kunde, waarin onderzoeksvragen vanuit verschillende invalshoeken en expertise benaderd worden. De bestaande industriële privaat-publieke samenwerkingen, zoals die van DIFFER met SyngasChem B.V. en met FujiFilm B.V. illustreren dat.

Met de samenwerking van NWO-instituut DIFFER en Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen (FH TNW) door de gezamenlijke benoeming van dr. Peter Thüne als lector Solar Fuels wordt een belangrijke brugfunctie gerealiseerd op het gebied van fundamenteel ondezoek naar praktijkgericht onderzoek, naar onderwijs en naar MKB door:
- samen met DIFFER onderwerpen te definiëren en uit te werken voor praktijkgericht onderzoek.
- vertaalslag van het DIFFER - Fontys onderzoek naar MKB en industrie.
- koppeling van het Solar Fuels onderzoek met Fontys onderwijs en practica.

FH TNW organiseert haar ondezoek via zes Special lnterest Groups (SlG) welke samen het lectoraat Thin Films & Functional Materials (TF&FM) vormen. Vier topsectoren zijn belang : HTSM, Energie, Chemie en Life Science & Health. Solar Fuels zal integraal deel uitmaken van het lectoraat TF&FM en daarmee ook verbonden zijn met het MKB netwerk van dit lectoraat. Het ondezoek in SIG Solar Fuels zal geleid worden door lector dr. PeterThüne.

Contactinformatie

Fontys Hogescholen

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5075454

Consortiumleden

  • FOM Differ (Dutch institute for Fundamental Energy Research)

Netwerk- en projectleden