Spectrale Conversie Folies

Status
Beëindigd
Startdatum
1 juni 2012
Einddatum
1 december 2014
Thema's
Duurzaamheid en Energie

Spectrale Conversie Folies
2011-19-17M
Aanleiding
Voor grootschalige toepassing van fotovoltaïsche (PV) zonnecellen moet de prijs per kilowattuur (kWh) die door zonnecellen wordt gegenereerd omlaag. Dit kan onder meer door het rendement te verhogen. Spectrale conversie is hiervoor een veelbelovende mogelijkheid. Rond het toepassen van spectrale conversie en het verbeteren van de folies is tot nu toe vooral sprake van losse deelonderzoeken. Per deelterrein zijn er interessante resultaten en de belofte van spoedige toepassing. Een echte doorbraak lijkt echter maar niet te komen. Wat ontbreekt, is een gerichte samenwerking en uitwisseling tussen de zeer verschillende expertises en partijen. In dit project worden daarom de ketenpartners en relevante kennisinstellingen voor de totale ontwikkeling, productie en toepassing van spectrale conversie folies bij elkaar gebracht.
Doelstelling
De vraag naar gerichte productontwikkeling en de noodzaak voor samenwerking en afstemming over de hele keten is vertaald naar een verkenning van de toepasbaarheid van een folie met daarin spectrale conversiematerialen.
De centrale onderzoeksvraag luidt: Is het technisch haalbaar en economisch aantrekkelijk om het rendement van zonnecellen te verhogen via toepassing van spectrale conversie folies? Criteria hierbij zijn dat het productieproces dient aan te sluiten bij de bestaande productieprocessen van folies en PV‐modules, dat de levensduur van de folie moet aansluiten bij de levensduur van de panelen, en dat het product binnen 5 jaar ook daadwerkelijk toegepast kan worden.
Beoogde resultaten
Beoogd projectresultaat is een te realiseren folie met spectrale conversie werking waarmee een studie wordt gedaan naar de technische haalbaarheid en commerciële opschaling.
Naast het fysieke product is er sprake van het stimuleren en inrichten van de samenwerking en afstemming tussen ondernemers en partijen betrokken bij de totale ontwikkel‐ en productieketen. Het project zal de organisatiegraad in de sector verhogen, de versnippering van mensen en middelen aanpakken en de sector beter in staat te stellen om marktkansen te benutten en de R&D‐effectiviteit te vergroten.
Voor het verzamelen en op de juiste wijze ontsluiten van de bestaande en nieuw verkregen kennis, wordt gewerkt met een in te richten digitale kennisbank. De verkregen informatie wordt weergegeven in openbare (wetenschappelijke) publicaties en in interne projectrapportages. Gedurende de looptijd van het project wordt het netwerk van deelnemende bedrijven gericht versterkt en uitgebreid. Uiteindelijk leidt dit tot het verhogen van het rendement van zonnepanelen.

Contactinformatie

Avans Hogeschool Breda

Jetta Wille
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 076 - 525 05 13

Marjo Stevens
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden

 • Eurotron BV
 • Heliox
 • Heres Business Consultancy
 • RB Biobased Institute B.V.
 • Rimas BV
 • Solar Modules Nederland BV SMN
 • SolarExcel BV
 • Solerion BV
 • Switch2solar BV
 • Vindico Surface Technologies BV
 • Wege-licht NL/B h.o.d.n. Projectprofs BV