Sterk meidenwerk. Op naar een hedendaagse onderbouwde methodiek

Status
Beëindigd
Startdatum
1 mei 2016
Einddatum
31 oktober 2018
Thema's
Gedrag en Maatschappij
Regeling
RAAK-publiek

Sterk Meidenwerk. Op naar een hedendaagse onderbouwde methodiek

Aanleiding
Meidenwerk is een al meer dan honderd jaar bestaande praktijk die meiden helpt om hun eigen kracht te (her)vinden. Juist bij het realiseren van de transformatiedoelen die voortvloeien uit de grootschalige stelselvoorziening in het sociale domein zijn meidenwerkers van groot belang. Toch hebben ze moeite om gemeenten, managers en collega-professionals te overtuigen van de noodzaak van een seksespecifieke aanpak. Meidenwerkers willen daarom meer weten over de werking van het meidenwerk en willen op specifieke onderdelen hun methodiek verbeteren. Ze willen inzichtelijk maken hoe hun werk bijdraagt aan het versterken van de eigen kracht van meiden en op welke manier zij hun werk beter in kunnen zetten op het gebruik van de groep, de familie en het netwerk.

Doelstelling
De ambitie van meidenwerkers en hun organisaties is om met dit RAAK-project aan te tonen wat de werking en het resultaat is van het meidenwerk voor het versterken van de eigen kracht van meisjes en jonge vrouwen. Ook wil het project de methodiek meidenwerk zodanig verbeteren dat die aansluit op hedendaagse ontwikkelingen in jeugd- en sociaal beleid. Zodat gemeenten blijven investeren in het meidenwerk en meisjes en jonge vrouwen in kwetsbare posities toegang houden tot ondersteuning bij het ontwikkelen van hun eigen kracht.

Het project wordt uitgevoerd in drie fasen: onderbouwing van de methodiek, doorontwikkeling van de methodiek en ten slotte kenniscirculatie en disseminatie.

Beoogde resultaten
Het project levert als concreet resultaat op: een handboek ‘Kracht van meiden 2.0’ waarin de empirisch onderbouwde methodiek meidenwerk beschreven staat. Nieuw ontwikkelde instrumenten worden opgenomen in de herziene methodiekbeschrijving. Op het nieuw te ontwerpen online platform krijgen professionals en studenten door middel van blended en sociaal leren de gelegenheid om zich de ontwikkelde kennis en instrumenten eigen te maken.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Sonneveld
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dymph van Outersterp
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020-5953328

Consortiumleden

  • Combiwel
  • Contour de Twern
  • Dock
  • Dynamo
  • JoU
  • Participe
  • Stichting IJsterk Actief Burgerschap & Participatie
  • Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden Holland
  • Streetcornerwork