Structureel belaste bio-composieten

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2011
Einddatum
1 januari 2013
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen

Aanleiding
Composieten of vezelversterkte kunststoffen zijn een relatief nieuw materiaal dat steeds meer en steeds vaker toegepast wordt in allerhande producten. De marktgrootte bedraagt ongeveer 65 miljard euro. Composieten zijn opgebouwd uit vezels, met name glas, koolstof en aramide, in een kunststof matrixstructuur. Een belangrijk nadeel van de bestaande composietmaterialen is hun impact op het milieu en hun gebruik van fossiele bronnen. Een mogelijke oplossing hiervoor is de ontwikkeling van bio based composiet. Dit zijn composieten opgebouwd uit natuurlijke vezels zoals vlas, jute, katoen en hennep met natuurlijke harsen, en geproduceerd met een schoon hoogkwalitatief productieproces. Mkb’ers die zich bezighouden met biocomposiet hebben behoefte aan meer kennis over het toepassen van biocomposieten.

Doelstelling
In dit project zal een belangrijke stap gezet worden in de ontwikkeling van structureel belaste bio-composieten. Centraal staat de ontwikkeling van een eerste zelfdragend biocomposiet consumentenproduct ter wereld; namelijk een scooter waarin biocomposieten de volledige dragende constructie van een transportvoertuig vervullen.

De onderzoeksvragen bestrijken drie thema’s: materiaalontwikkeling, testing & redesign (inclusief marketing) en het productieproces. Aan de hand van dit traject van ontwikkeling zal een kennistool worden ontwikkeld.

Het gaat in dit project om het aantonen dat een zelfdragende constructie van biocomposiet materiaal economische, ecologisch en technisch haalbaar is. Het onderzoek richt zich daarbij op de mogelijkheden en beperkingen van het biocomposiet materiaal in deze of soortgelijke toepassingen. De gehele biomassaketen is betrokken bij dit onderzoek.

Beoogde resultaten
Het project leidt tot een kennistool voor deze toepassing van biocomposieten, aan de hand van de ontwikkeling van een scooter waarin biocomposieten de volledige dragende constructie van een transportvoertuig vervullen. Daarnaast geeft het project inzicht in een grotere markt, de automotive, waar dit materiaal zijn intrede zou kunnen doen.
Nieuwe inzichten over composietmaterialen komen ten goede aan zowel het beroepsveld als onderwijs. De bedrijven kunnen de kennis gebruiken in hun organisaties. Voor onderwijs geldt dat de inzichten gebruikt kunnen worden in de minor ‘Licht gewicht construeren’ binnen de opleiding Luchtvaarttechnologie. De expertise van het lectoraat ‘Composiet’ wordt verbreed en de positie versterkt. Verder kan volgens ASTM-normering getest worden – een grote stap naar certificering.
Biocomposieten bieden dubbele kansen voor verduurzaming, enerzijds door het hernieuwbare karakter van de toegepaste materialen en anderzijds door de bereikte gewichtsbesparing. Bovendien zal de introductie van dit type materialen een groot uitstralingseffect hebben naar andere industrieën, waardoor het milieuvoordeel optimaal belicht wordt.

Contactinformatie

Hogeschool Inholland Rotterdam

Monique Dijkstra
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Antoine Gerritse
Contactpersoon