Systems Engineering voor MKB bedrijven

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2012
Einddatum
1 september 2015
Thema's
Maakindustrie

Systems Engineering voor mkb-bedrijven
2011-19-16M
Aanleiding
Systems Engineering is ontstaan rond de Tweede Wereldoorlog, toen technologische systemen zo groot werden dat bestaande ontwerpmethodieken niet meer voldeden. Systems Engineering wordt nu voornamelijk met succes toegepast in bedrijven waar complexe systemen ontwikkeld worden. Systems Engineering is een ondersteunend proces bij de ontwikkeling van systemen en vergt in die zin een investering. Die investering wordt bij complexe projecten terugverdiend door enerzijds het beperken van correctiekosten in de gehele levenscyclus van het systeem, en anderzijds de beter controleerbare time-to-market.
Ook bij minder complexe projecten, die vaak binnen het mkb worden uitgevoerd, is er de wens om correctiekosten te minimaliseren. De afname van de correctiekosten en de hiervoor benodigde investering in Systems Engineering moeten echter wel in balans zijn.
Doelstelling
In dit project worden docenten en studenten ingezet in projecten bij (mkb-)bedrijven, waarbij specifieke ontwikkelopdrachten worden uitgevoerd of begeleid. Systems Engineering zal hierin in overleg met en op maat voor de bedrijven worden toegepast. In feite biedt Systems Engineering een staalkaart aan werkwijzen die afhankelijk van de aard van het bedrijf kunnen worden ingezet. Mkb-bedrijven en hun medewerkers worden nauw betrokken bij het inzetten van Systems Engineering bij product- of systeemontwikkelprocessen. Zo ontstaat ook intern de kennis en kunde om System Engineering in te zetten.
Beoogde resultaten
Het doel is te komen tot:
1. Een set van Systems Engineering-technieken die bruikbaar zijn binnen de innovatieve MKB-bedrijven. Tevens wordt de kennis voor het mkb beschikbaar gemaakt middels verspreiding via het hoger beroepsonderwijs. De meewerkende bedrijven zullen beter vertrouwd zijn met werkwijzen uit de Systems Engineering; een ‘menukaart’ op maat en smaak van het bedrijf.
2. Casuïstiek die in het onderwijs verwerkt kan worden.
3. Studenten die zijn opgeleid binnen stage- en afstudeeropdrachten rond het Systems Engineering-thema.
4. Verdere ontwikkeling van Systems Engineering-methodieken voor mkb-bedrijven, gericht op specifieke branche- of bedrijfswensen.
Het mkb heeft er groot belang bij dat er methoden en technieken ontwikkeld en onderwezen worden die de kwaliteit van hun producten ten goede komt en hen bovendien de instrumenten kan verschaffen om beter te kunnen concurreren in een mondiale markt waarin de producten steeds complexer worden en de levenscyclus van de producten steeds korter wordt.

Contactinformatie

Avans Hogeschool

Jetta Wille
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jos Gunsing
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Netwerk- en projectleden