Tiple Aim+: goede zorg en werkbaar werk. Betere zorg en minder werkdruk door slim organiseren: een handleiding voor teamleiders in de zorg

Status
Lopend
Startdatum
1 juni 2017
Einddatum
31 mei 2019
Thema's
Gezondheid en Zorg
Regeling
RAAK-publiek

Maatschappelijke urgentie: ‘Triple Aim+’
De gezondheidszorg staat voor een grote uitdaging: het verbeteren van de volksgezondheid met behulp van kwalitatief betere en goedkopere zorg. Dit wordt in de zorg de ‘Triple Aim’ genoemd. Tegelijkertijd is de werkdruk in de gezondheidszorg hoog. Het behalen van deze doelen mag dan ook niet ten koste gaan van de gezondheid en het welzijn van de medewerkers. Dit noemen we ‘Triple Aim+.’ Daartoe is in een eerder SIA RAAK project (‘Zorgarbeidsinnovatie’) door het lectoraat A&A een werkdrukinstrument voor operationele zorgmanagers (voortaan: teamleiders) in de zorg ontwikkeld.

De praktijkvraag: de behoefte aan een ontwerpinstrument
Met behulp van het eerder ontwikkelde instrument inventariseren teamleiders met hun team werkdrukproblemen. Het resultaat van het diagnostisch werkdrukonderzoek is een door het team gevalideerde lijst van knelpunten. Het werkdrukinstrument is erg succesvol. Teamleiders zijn enthousiast over het gebruik ervan. Ze ervaren echter problemen bij het ontwerpen van oplossingsmaatregelen. Teamleiders hebben behoefte aan middelen die hen ondersteunen bij het ontwerpen van oplossingsmaatregelen voor de knelpunten die in het diagnostisch werkdrukonderzoek zijn geïnventariseerd.

De onderzoeksvraag
In de literatuur is veel bekend over slimme oplossingsmaatregelen. Deze kennis is echter in deze vorm niet toegankelijk en/of bruikbaar voor teamleiders. De onderzoeksvraag luidt dan ook: hoe kan de bestaande kennis over slim organiseren in een voor teamleiders bruikbare vorm beschikbaar worden gemaakt?

Bijdrage dit project
In dit project maken we, samen met de teamleiders, de beschikbare kennis op het gebied van zowel organisatie- en functieontwerp als van procesverbetering geschikt voor gebruik door teamleiders. We leveren drie soorten producten op:
• Kennisproducten: artikelen in de vak- en wetenschappelijke literatuur.
• Praktijkproduct: een handleiding ‘Ontwerpen oplossingsmaatregelen’ voor teamleiders in de zorg.
• Onderwijsproduct: een module ontwerponderzoek (van oplossingen) als vervolg op de module diagnostisch werkdruk onderzoek (van problemen/knelpunten).

Contactinformatie

Hanzehogeschool Groningen

Ron Kersjes
Contactpersoon

Jolanda Hekman
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 050-5955513