Toekomstbestendig ondernemen - flexibel organiseren met behoud van vakmanschap

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2016
Einddatum
31 augustus 2018
Thema's
Maakindustrie
Regeling
RAAK-mkb

Bedrijven moeten flexibel zijn om hun concurrentiepositie te behouden en te vergroten en flexibel inzetbaar personeel is hiervoor essentieel. Ondernemers staan daarbij voor de uitdaging een mix aan flexibiliteitsmaatregelen te kiezen, waarbij ze rekening moeten houden met eisen van de markt, arbeidsmarkt en het productieproces. Daarbij is het een extra uitdaging om rekening te houden met te verwachten effecten van deze mix aan flexibiliteitmaatregelen op korte én lange termijn. Zo kan de inzet van flexkrachten op korte termijn effectief zijn voor het opvangen van pieken in het werk, maar op lange termijn ten koste gaan van het vakmanschap van het personeel. Dit is een uitdaging omdat MKB-ondernemers vaak vooral focussen op de korte termijn en te weinig tijd hebben voor het uitwerken van een lange termijn personeelsstrategie. MKB­ondernemers hebben behoefte aan praktische instrumenten die hen helpen om onderbouwde keuzes te maken. De belangrijkste doelstelling van het project is daarom om MKB-bedrijven te helpen de voor hun situatie meest geschikte mix van flexibiliteitmaatregelen te kiezen, rekening houdend met de veranderende behoefte en met effecten van flexibilisering op korte en lange termijn. Zonder een integrale beschouwing van alle elementen en hun samenhang, kan de MKB-ondernemer niet de juiste keuze maken. Daarom worden in dit project deze verschillende elementen in hun onderlinge samenhang onderzocht en staan twee onderzoeksvragen centraal:
1. Wat zijn de voornaamste determinanten uit de praktijk van het MKB (markt, productieproces, arbeidsmarkt) die de mix van maatregelen bepalen?
2. Wat zijn de verwachtte effecten van mix van flexibiliteitmaatregelen voor bedrijf en haar personeel op korte en lange termijn?
De combinatie van deze vragen vormt input voor het bepalen van mogelijke configuraties van maatregelen, behoeften en te verwachten effecten. Om de vragen te beantwoorden voert het lectoraat nieuwe arbeidsverhoudingen samen met haar consortiumpartners case studie onderzoek uit bij 11 MKB-bedrijven in Flevoland.

Contactinformatie

Windesheim

Jurriaan Louman
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Frans Genee
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.