TRAINING FOR EXCELLENCE (T4X) Onderzoek naar innovatieve trainingsmethodes in sport, muziek en dans

Status
Lopend
Startdatum
1 september 2018
Einddatum
31 augustus 2020
Thema's
VH 2: Onderwijs en talentontwikkeling, VH 1: Gezondheid: zorg en vitaliteit, VH 9: Kunst en creatieve industrie
Regeling
RAAK-publiek

In Nederland willen we in sport, muziek en dans concurreren met het buitenland. Het bereiken van de absolute wereldtop in die domeinen vraagt om vele uren training of oefening. Wat je doet in die vele uren training en hoe je dat doet, bepalen mede of je de top bereikt. Met vaak minder middelen dan in het buitenland moet in Nederland slimmer geoefend worden om de top te bereiken. Hoe doe je dat? Professionals in sport (CTO Vrouwenbasketbal), muziek (Koninklijk Concertgebouw Orkest, en Residentie Orkest), en dans (Codarts dansopleiding) hebben het lectoraat Leren en Presteren in Sport van de Hogeschool van Amsterdam benaderd om antwoord te krijgen op de volgende praktijkvraag:

“Hoe kunnen wij kwalitatief beter trainen en meer bereiken in minder tijd met gebruik van nieuwe trainingsprincipes?”

Deze praktijkvraag is omgezet naar de volgende centrale onderzoeksvraag:

“Hoe kunnen wetenschappelijk onderbouwde, kwalitatief hoogwaardige oefenmethodes toepasbaar worden gemaakt in de praktijk van sport, muziek en dans?“

Om deze vraag te beantwoorden zullen trainingsinterventies worden ontwikkeld op basis van slimme oefenmethodes, die onderbouwd zijn met wetenschappelijk onderzoek en die veelbelovend zijn voor de praktijk. Het betreft de volgende slimme oefenmethodes:
a. doelbewust oefenen;
b. stimuleren van een externe focus van aandacht;
c. inrichten van de oefenomgeving.
Het onderzoek vindt plaats in unieke Living Labs, waarbij sporters, musici en dansers in hun eigen trainings- en prestatieomgeving gemeten en onderzocht zullen worden. Per domein worden trainingsinterventies ontwikkeld en ingevoerd, en wordt een procesevaluatie uitgevoerd om het implementatieproces en bijbehorende resultaten te evalueren. De opgedane kennis wordt verwerkt in trainingshandleidingen voor de verschillende domeinen, en zal doorwerken in opleidingen voor sporttrainers en professionals in muziek en dans. De kennis is ook bruikbaar in andere sporten en andere domeinen zoals politiewerk en revalidatie.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Raoul Oudejans
Contactpersoon

Dymph van Outersterp
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020-5953328

Consortiumleden