Utrecht Consortium: Artistieke kennisproductie

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2008
Einddatum
1 april 2010
Thema's
Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie

De situatie voor jonge kunstenaars is aan grote veranderingen onderhevig. Er worden vaardigheden van de kunstenaar vereist die vroeger voor andere disciplines golden: de kunstenaar moet zelf kunnen reflecteren op de creatieve praktijk (het domein van de kunstcriticus) en in die context moet hij of zij ook zelf relevante tentoonstellingsmodellen kunnen ontwikkelen (het domein van de curator).
De tentoonstellingsruimten Expodium en Casco in Utrecht pakken samen met de HKU de vraag op hoe op deze veranderingen, zowel aan de kant van de kunstenaar als aan de kant van de tentoonstellingsruimte, ingespeeld kan worden.

Platform voor reflectie
Het Utrecht Consortium wil binnen de bestaande kaders een ruimte (een platform) ontwikkelen voor de noodzakelijke reflectie op artistieke presentatiemodellen en kennisproductie. Expertise uit de praktijk van de kunstinstellingen en expertise uit de HKU zullen hiervoor worden ingezet.
Het RAAK programma bestaat uit een serie van twaalf lezingen en masterclasses van (inter)nationale sprekers die vanuit het HKU zal worden aangeboden onder de noemer Utrecht Research Lectures; symposia, seminars en tentoonstellingen in september 2008 in het kader van het DARE-festival (Dutch Artistic Research Event); twee crossdisciplinaire projecten; een eerste research project (art, science, representation in samenwerking met het Universiteitsmuseum en de Academiegalerie); Een serie van zes workshops bij Expodium en een serie van vier artistic research commissions bij Casco. Docenten aan de HKU zullen actief betrokken worden bij workshops en bij expertmeetings met internationale sprekers. Zij zullen de opgedane ervaringen vervolgens terug koppelen naar de eigen onderwijspraktijk.

Betere presentatie door jonge kunstenaars
Voor zowel de professionals en het publiek zal de huidige positie en rol van de kunstinstellingen – als platforms voor artistieke kennisproductie – duidelijker worden. Door deelname aan het programma zullen jonge kunstenaars kennis nemen van nieuwe en andersoortige modellen (debatteren, schrijven en presenteren) voor de actuele artistieke praktijk. Door het kennisnemen van deze modellen zullen zij beter in staat zijn om hun eigen onderzoek te presenteren, zowel voor opdrachtgevers als voor een geïnteresseerd publiek.
Het programma zal een overzicht geven van “best practices” presentatiemodellen die zowel de kunstenaars als de tentoonstellingsruimten in staat zullen stellen om op een adequate wijze in te spelen op de actuele situatie en positie van de beeldende kunst, en deze op een heldere wijze naar professionals en publiek te communiceren.

De uitkomsten van het project zullen worden teruggekoppeld naar het onderwijs en worden ingezet bij het ontwikkelen van tentoonstellingsprojecten.

Consortiumleden
Hogeschool voor de kunsten Utrecht; Casco Office for Art; Design and Theory, Expodium Platform voor Jonge Kunst.

Meer informatie
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Dr. Henk Slager (Lector Artistiek Onderzoek)
030-2523834
henk.slager@bkv.hku.nl

Algemeen
Thema: Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie
Start: 01-01-2008
Eind: 31-12-2009

Contactinformatie

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Henk Slager
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 030 254 7991

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden