Van hype naar realiteit: blockchain en de effecten op mkb in de keten

Status
Lopend
Startdatum
1 september 2018
Einddatum
31 augustus 2020
Thema's
VH 6: Duurzaam transport en intelligente logistiek
Regeling
RAAK-mkb

In dit project werkt het lectoraat Supply Chain Finance van Hogeschool Windesheim in samenwerking met het Kenniscentrum Duurzame HavenStad van de Hogeschool Rotterdam aan de volgende centrale onderzoeksvraag: Hoe kunnen mkb’ers vaststellen wat de kansen en bedreigingen zijn van blockchain toepassingen op hun positie in ketens?

De doelstelling van dit project is het verkrijgen van kennis en inzicht in de mogelijkheden en effecten van de blockchain technologie voor logistieke en financiële processen van mkb’ers. Het consortium beoogt modellen en quickscans te ontwikkelen die voor een brede groep mkb’ers bruikbaar zijn.

Aanleiding voor dit project is de volgende praktijkvraag vanuit het mkb:
Hoe kunnen mkb’ers blockchain technologie toepassen en welke impact heeft dat op hun positie in de keten?

Het project richt zich vooral op het onderzoeken, ontwikkelen en evalueren van methoden om de effecten en invloed van blockchain op logistieke en financiële processen te kunnen vaststellen voor bedrijven uit het MKB.

De beoogde resultaten van dit project zijn:

• Ontwikkeling van modellen en quickscans die ook na afloop van het onderzoek ingezet kunnen worden, voor én door mkb’ers.
• Ontwikkeling van blockchain toepassingen die verwerkt kunnen worden in onderwijs, via logistieke en financiële vakken. Samen met het KennisDC Logistiek wordt een kennisbox ingericht en verder verrijkt, waar docenten ondersteunende materialen kunnen vinden.
• Wetenschappelijke en vakpublicaties worden ontwikkeld waarbij de focus ligt op het inzichtelijk maken van de effecten van blockchain voor het mkb met behulp van specifieke tools.

Contactinformatie

Windesheim

Michiel Steeman
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Frans Genee
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Consortiumleden