Van weten naar verwezenlijken

Status
Beëindigd
Startdatum
1 maart 2012
Einddatum
1 maart 2014
Thema's
Maakindustrie, (Internationale) Handel en Zakelijke dienstverlening

Van weten naar verwezenlijken
2010-17-11M
Aanleiding
Steeds meer industriële mkb-bedrijven willen hun flexibiliteit vergroten en klantgerichter werken om concurrentievoordeel te kunnen behalen en behouden. Van batches naar maatwerk. Zo’n omslag vereist een integrale procesverbetering van hun bedrijfsvoering. Dat gaat echter niet altijd even soepel. Het vereist immers de integratie van mogelijk tegenstrijdige eisen op het gebied van kosten, kwaliteit, flexibiliteit en levertijd.
Mkb’ers zijn vaak wel bekend met de nieuwste procesverbeteringstechnieken, maar de effectieve integratie ervan in hun bedrijf loopt vaak stuk op de waan van de dag. Dit project ondersteunt het mkb hierin met de ontwikkeling van kennis en tools voor procesverbetering en met een mkb-gerichte aanpak voor het succesvol inzetten van dergelijke tools.
Doelstelling
Het doel van dit project is bij te dragen aan de verbetering van de bedrijfsprestaties van mkb bedrijven in Noord Nederland door het verder ontwikkelen, toepassen en verspreiden van kennis over integrale procesverbetering.
Hiertoe ontwikkelen we de katalysator voor het industriële mkb gedurende het assisteren van 20 bedrijven bij het ontwikkelen en uitvoeren van verbeteracties. Zo brengen we een collectief leerproces op gang door bedrijven ervaringen uit te laten wisselen in de drie clusters productie, engineering en de bedrijfsketen. Deze kennis zal bovendien worden ingezet in het onderwijsveld.

Beoogde resultaten
Het resultaat van dit project is: Een katalysator voor procesverbetering in het mkb, die bestaat uit een methodiek, een handzaam overzicht van geschikte tools voor de juiste situatie en aansprekende voorbeelden. De toegevoegde waarde van deze katalysator is de combinatie van een methodiek, tools én implementatie in één.
De kennis wordt verspreid naar andere industriële bedrijven via de consortiumpartners en het netwerk SlimmerWerken.nl. De opgedane kennis en ervaring wordt in een door het project op te zetten vergelijkende database voor alle betrokken partijen toegankelijk gemaakt. De nieuwe kennis wordt bovendien geborgd in de opleidingen Technische Bedrijfskunde en Bedrijfskunde MER.

Contactinformatie

Hanzehogeschool Groningen

Jolanda Hekman
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 050-5955513

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden

 • Advanced Touchscreen Technology b.V.
 • Apollo Engineering B.V.
 • Drentea kantoormeubelen B.V.
 • Feniks Engineering
 • Henkel Nederland B.V.
 • Kiestra Lab Automation
 • Medizon
 • VDH Products B.V.
 • Vepa B.V.
 • Ziegler Brandweer Techniek B.V.
 • Zwartwoud BV