Vaste grond voor knikkende knieën

Status
Lopend
Startdatum
1 mei 2016
Einddatum
1 oktober 2019
Thema's
Gezondheid en Zorg
Regeling
RAAK-mkb

Vaste grond voor knikkende knieën

Aanleiding
Fysiotherapeuten staan steeds meer onder druk om kwaliteitszorg te leveren; alleen dan wordt fysiotherapie ook in de toekomst door zorgverzekeraars ingekocht. Dit geldt ook voor de sportfysiotherapie, het deelgebied van de fysiotherapie dat zich richt op de revalidatie en advisering van geblesseerde sporters.

Eén van de lastige opgaven voor de sportfysiotherapeut is om de patiënt zo snel mogelijk, maar zonder kans op nieuw letsel, terug op het sportveld te krijgen. Er bestaan geen eenduidige criteria op basis waarvan de sportfysiotherapeut de sporter goed kan adviseren of het veilig is om weer te gaan sporten, of dat verdere revalidatie nodig is. Zulke criteria zijn dringend gewenst en kunnen het handelen van de sportfysiotherapeut beter onderbouwen. Dat levert niet alleen effectievere en betere zorg op, maar het verbetert ook de positie van de sportfysiotherapie.

Doelstelling
Nederlandse fysiotherapiepraktijken willen weten hoe het proces van sporthervatting vormgegeven kan worden bij sporters die herstellen van traumatisch knieblessures - één van de belangrijkste doelgroepen van de sportfysiotherapie. Deze praktijkvraag is vertaald in drie projectdoelstellingen:
1. In kaart brengen van factoren op basis waarvan sportfysiotherapeuten kunnen inschatten of een sporter na een traumatische knieblessure het sporten weer kan hervatten;
2. op basis van deze factoren ontwikkelen van een predictieregel om de kans op sporthervatting op het niveau van voor de blessure te voorspellen;
3. ontwikkelen van een (prototype) online tool die door de sportfysiotherapeut gebruikt kan worden om de kans op veilige sporthervatting te berekenen.

Het onderzoek is opgedeeld in vier fasen. Voor alle fasen geldt dat onderzoekers samen met professionals uit de beroepspraktijk, docenten en studenten van de betrokken opleidingen een team vormen dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het onderzoek.

Beoogde resultaten
Aan het eind van de projectperiode is een online tool ontwikkeld waarmee sportfysiotherapeuten beter kunnen beoordelen of een patiënt veilig kan terugkeren op de sportvloer. Daarmee kan de sportfysiotherapeut zijn handelen beter onderbouwen, waardoor effectieve, maar ook efficiënte zorg wordt geleverd. Dat verbetert de onderhandelingspositie van de sportfysiotherapeuten met de zorgverzekeraars, hetgeen een positief effect heeft op de bedrijfsvoering van de praktijken.

De kennis wordt binnen het brede consortium zowel op de onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten, als in de fysiotherapiepraktijken gedeeld.

Contactinformatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Ivo Schrijer
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Netwerk- en projectleden