Veranderende rollen in de bouw

Status
Beƫindigd
Startdatum
1 mei 2010
Einddatum
1 januari 2014
Thema's
Volkshuisvesting, Bouw en Ruimtelijke Ordening

Aanleiding
Het project is een vervolg op de projecten Wooneconomie-1 en -2 en hebben tot doel een innovatie in de Zeeuwse bouwkolom tot stand te brengen om de concurrentiekracht te verbeteren, door middel van een samenwerkingsverband met verschillende partijen. De innovatie betreft het toepassen van de methodiek van Integraal Ontwerpen in combinatie met centrale gegevensopslag door middel van 3D-BIM software op bouwprojecten. Deze innovatie zorgt ervoor dat het aantal bouwfouten structureel gaat dalen, waarmee de kwaliteit verbetert, de opdrachtgever meer tevreden is en de bouwkosten gaan dalen.

Doelstelling
De resultaten van de eerdere projecten werden heel positief ervaren. In de loop van het project werd echter duidelijk dat niet alleen de rollen en werkwijze van de ketenpartners veranderen, maar ook die van de opdrachtgever. In dit RAAK-project is daarom de opdracht: de adequate nieuwe samenwerkingsvorm met bijbehorende contracten te ontwikkelen, alsmede nadrukkelijk de opdrachtgever te betrekken bij de nieuwe werkwijze en te overtuigen van de voordelen.
Met dit nieuwe project Wooneconomie-3 levert de Innovatiekring Wooneconomie een bijdrage aan het Innovatie Netwerk Zeeland, waar Hogeschool Zeeland naast Syntens, (Associatie voor Strategische Alliantie voor Professionals), de Brabants Zeeuwse Werkgevers, MKB-Zeeland, NV Economische Impuls Zeeland en de Kamer van Koophandel Zuid-West Nederland, een belangrijke aanjager van is.

Beoogde resultaten
Het project bestaat uit verschillende fases. In de eerste fase wordt een samenwerkingsmodel ontwikkeld met bijbehorende contracten die uitgevoerd worden binnen pilots. In de tweede fase worden de pilots uitgevoerd op de bouwplaats. De ontwikkelde kennis en resultaten van de pilots worden via verschillende communicatiebronnen kenbaar gemaakt aan de gehele bedrijfskolom.

Contactinformatie

HZ University of Applied Sciences

Leo Geelhoed
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wim Brouwer
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0118-48 92 57