Verbeteren compost ten behoeve van champignonteelt

Status
Beëindigd
Startdatum
1 februari 2012
Einddatum
31 januari 2016
Thema's
Landbouw, Natuur en Milieu

Verbeteren compost ten behoeve van champignonteelt

Inventarisatie, karakterisering en beheersing van microflora in champignonsubstraat

PRO-3-04

Aanleiding
De aanwezigheid en samenstelling van microflora in de compost die gebruikt wordt bij champignonteelt beïnvloedt de teeltresultaten en het ontstaan van pathogene micro-organismen. Momenteel zijn er geen methoden om vast te stellen of er micro-organismen aanwezig zijn in de compost, welke dit zijn en om welke hoeveelheden het gaat. Er bestaat hierdoor weinig inzicht in de samenstelling van microflora in de verschillende fases van het teeltproces en de invloed die de microflora heeft op de oogst.
Champignontelers willen een duurzame oplossing voor dit probleem, een oplossing die een constante kwaliteit van de compost garandeert en waardoor oogstvariaties als gevolg van pathogene micro-organismen worden vermeden.


Doelstelling
Het doel van dit project is om de samenstelling van de microflora in de compost beter te kunnen sturen. Hiertoe zal de projectgroep:

• Een inventarisatie en karakterisering van de microflora in de compost uitvoeren gedurende de hele compostbereiding en de teelt.
• Bepalen welke invloed de aanwezigheid van verschillende micro-organismen in de microflora heeft op de compostkwaliteit.
• Het verband onderzoeken tussen de samenstelling van de microflora en de oogstopbrengsten.
• Een assay (of assays) ontwikkelen die de kwaliteit van de compost voorspelt, waardoor de compostleverancier het composteringsproces aan kan passen voordat hij de compost bij de telers aflevert.

Bij het onderzoek zal gebruik gemaakt worden van verschillende geavanceerde onderzoekstechnieken.


Beoogde resultaten
Uiteindelijk zal het onderzoek een beeld geven van de optimale samenstelling van de microflora: een samenstelling die de groei van pathogene micro-organismen en onkruidschimmels zo veel mogelijk voorkomt. Een optimale samenstelling verkleint de invloed van schadelijke micro-organismen. Tevens zal de projectgroep screenen op antimicrobiële stoffen die ingezet kunnen worden tegen deze schadelijke micro-organismen. Op lange termijn kan hierdoor toegewerkt worden naar een betere, robuuste microbiologische controle van het composteringsproces.

‘Best practices’ in het voorkomen en bestrijden van besmettingen met pathogene micro-organismen en onkruidschimmels worden vastgelegd op ‘factsheets’. Deze worden verspreid onder telers en operators. De kennis en ervaring uit het project delen de deelnemers verder via werkbesprekingen, rapportages, wetenschappelijke publicaties, het informatieblad van PT en CNC (inzichtelijk voor de gehele sector), tijdens conferenties van PT voor de telers, in persberichten vanuit de HAN en via presentaties tijdens congressen. Ook zullen delen van het onderzoek ingepast worden in de curricula van de betrokken opleidingen.

Contactinformatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Christien Lokman
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 024-3531900

Julika Verhoeven
Contactpersoon

Netwerk- en projectleden