Vezelversterktnetwerk Noord-Holland

Status
Beëindigd
Startdatum
1 juni 2006
Einddatum
1 december 2007
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen

Noord-Holland kent ongeveer 40 bedrijven die behoren tot de vezelversterkte kunststofindustrie (VVK). Deze bedrijven vormen een belangrijke bedrijfstak voor de Noord-Hollandse (kunst)regio. Om de sector te kunnen versterken is het belangrijk dat er een kennisintensief netwerk van bedrijven en kennisinstellingen wordt gevormd. Dit VezelVersterkt Netwerk Noord-Holland (VNN) heeft centraal in haar programma de ontwikkeling van een composiet binnenvaartschip. Het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van dit schip is kennisoverstijgend voor de individuele VVK-bedrijven.

Daarom worden ze ondersteund door kennisinstellingen als Hogeschool INHOLLAND, TU Delft en TNO. Men wil door middel van dit netwerk VVK-bedrijven stimuleren tot concrete innovatie projecten. In het programma staat ook het verbeteren van het innovatieklimaat samen met de kennisinstellingen. Uit onderzoek van zowel de VVK-bedrijven, Syntens als de brancheorganisatie VKCN blijkt dat er op dit moment vooral kennistekort is op twee gebieden. Ook op deze twee gebieden zal het netwerk elkaar bijstaan, ondersteunen en kennis overbrengen:
• Methoden en technieken voor ontwerp, ontwikkeling en bouw van complexe constructies;
• Performance improvement op bedrijfsniveau
Binnen het RAAK-programma ‘VezelVersterkt Netwerk Noord-Holland’ zijn drie taakgroepen te onderscheiden:
1. De ‘kopgroep’: Bedrijven die samen met Lightweight Structures het vezelversterkte binnenvaartschip de CompoCaNord ontwikkelen.
2. Het ‘peloton’: Bedrijven die door Syntens, in nauw overleg met Hogeschool INHOLLAND, aangemoedigd worden tot innovaties te komen.
3. Docenten en studenten van de Hogeschool INHOLLAND die, samen met de bedrijven uit de kopgroep en het peloton (ondersteund door partners), werken aan diverse opdrachten.

Via de website www.vezelversterkt.nl worden alle betrokkenen zo goed mogelijk geïnformeerd. Opzet is opgedane kennis optimaal te laten circuleren. Workshops en clinics, waarin de drie taakgroepen wisselend samenwerken, bevorderen deze kenniscirculatie.
De in het VVN-programma geformuleerde doelstellingen zijn leidraad voor de programmakeuzes.

Contactinformatie

Hogeschool Inholland Alkmaar

Klaas Nauta
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 072-5183432

Consortiumleden