Vitale Logistiek

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2009
Einddatum
1 januari 2011
Thema's
Logistiek en Transport, ICT

Het MKB in het logistieke werkveld is met name bezig met het draaiende houden van de dagelijkse operatie. Ze nemen en krijgen zelden de tijd om op tactisch en strategisch niveau naar de organisatie te kijken. Ze beslissen nog te vaak op basis van gevoel, reageren en handelen nog te vaak ad hoc op afwijkingen en er wordt zelden gebruik gemaakt van doordacht en gedegen proces-, project- en verandermanagement. Dit gebeurt niet alleen bij dienstverleners in de logistiek maar ook zeer zeker in de logistieke afdelingen bij verladers. Deels is dit natuurlijk een probleem dat bij veel MKB bedrijven speelt, maar in de logistieke omgeving wordt dit extra versterkt door een korte planningshorizon, de geringe marges en traditionele cultuur. De motivatie van deelname van de betrokken partijen is dat er een gezamenlijke behoefte is aan een meer vitale bedrijfsvoering in de logistiek.

Vitaal staat dus synoniem voor het fundament en de kracht van de onderneming, bouwen aan een gezond en energiek bedrijf. Vitale Logistiek draagt hieraan bij, door te faciliteren in de omschakeling van operationeel ondernemen naar strategisch ondernemen, de vitalisering van het MKB in het logistieke werkveld. Vitale Logistiek richt zich er met name op om de MKB-ers in de logistieke branche handvatten te bieden om de trends in de branche op te pakken, een beter renderende onderneming te ontwikkelen en daardoor een betere levensverwachting (vitaliteit) te verwerven. Benoemde thema’s door het MKB binnen vitale logistiek zijn: management informatie, kwaliteitsmanagement, HRM, ICT en marktbenadering & CRM (customer relationship management).

Doelstelling
Het doel van Vitale Logistiek is: het bevorderen van strategisch ondernemen in de logistiek door het ontwikkelen van generiek toepasbare MKB instrumenten aan de hand van praktisch onderzoek, pilots en best practices. De instrumenten zijn bedoeld om hoogwaardige kennis vanuit grootbedrijf en kennisinstellingen op een structurele, praktische en laagdrempelige manier beschikbaar te stellen aan het MKB in het logistieke werkveld.

Resultaten
Uiteindelijk zullen de resultaten van het project Vitale Logistiek beschikbaar komen in bilaterale meetings, kenniskringen, workshops, congressen en in het curriculum van de logistieke opleidingen. De harde resultaten van het programma zijn: 15 uitgevoerde projecten voor bedrijven en 50 MKB bedrijven die geparticipeerd hebben in het programma. Verder worden er congressen, kenniskringen en workshops georganiseerd. Er wordt gepubliceerd en zowel studenten als docenten worden actief ingezet in het programma. Tenslotte worden de resultaten van het programma verankerd in het onderwijs (curriculum en kennis- en expertise centrum).

Contactinformatie

Breda University of Applied Sciences

N. van Os
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 076 5332219

Albert Mandemakers
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 076 5302203

Netwerk- en projectleden