Zorg voor buitenspelen

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2007
Einddatum
1 maart 2009
Thema's
Gedrag en Maatschappij

Buiten spelen is goed voor kinderen en speelt een belangrijke rol in hun ontwikkeling tot evenwichtige volwassenen. Desondanks is er een aanzienlijke groep kinderen – vooral in de steden – voor wie buiten spelen tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is. Reeds in 1993 werd in een onderzoek geconstateerd dat eenderde van de ondervraagde stadskinderen van 4 tot 12 jaar vrijwel nooit buiten speelt. Uit onderzoek in 2001 blijkt dat de groep kinderen die nauwelijks buiten komt varieert tussen 8 en 44 procent van de kinderen.
Kinderen van nu hebben minder bewegingsvrijheid, omdat vrije speelruimte in Nederland verdwijnt. Het bebouwde oppervlak is de laatste 25 jaar verdubbeld, het aantal auto’s – en daarmee de verkeersonveiligheid en het aantal parkeerplaatsen – is fors toegenomen: van 4,6 miljoen in 1986 naar 5,7 miljoen in 1996 naar 6,6 miljoen in 2001. Als gevolg van deze ontwikkelingen is het aantal vierkante meters speelruimte per kind afgenomen.
Er is een toenemend aantal kinderen dat te weinig beweegt met als gevolg een hogere kans op langere termijn op gezondheidsproblemen en welvaartsziekten als Obesitas. Weinig buiten spelen levert ook motorische, creatieve en sociale achterstanden op en vergroot de kans op sociaal isolement. Tevens lijkt een relatie te bestaan tussen toename van vandalisme en gebrek aan speelmogelijkheden voor kinderen en jongeren.
Door het ontwikkelen van aantrekkelijke (buiten)speeltoestellen en deze op goed bereikbare speelplaatsen onder te brengen, willen de leden van de branchevereniging kinderen meer stimuleren tot lichaamsbeweging.
Dit vraagt echter kennis op het gebied van:
- de mate van gebruik van speelterreinen in Nederland en de aanwezige speeltoestellen.
- de wijze waarop speeltoestellen en speelterreinen stimuleren tot meer lichaamsbeweging
- effecten van het gebruik van speeltoestellen op de gezondheid
- zinvolle ontwikkeling van nieuwe speeltoestellen door de bedrijven op basis van de laatste inspanningsfysiologische inzichten.


HAN en branchevereniging SPELEN willen deze kennis delen en verder ontwikkelen op basis van praktijkgericht onderzoek. Met name wordt onderzocht in hoeverre speeltoestellen stimuleren tot lichaamsbeweging bij kinderen in buitenschoolse opvang.

Tevens hebben HAN en de branchevereniging SPELEN de intentie door het combineren van hun kennis en kunde te komen tot een Nederlands Onderzoekscentrum Spelen (NOS) op het gebied van speeltoestellen waar onderzoekers, studenten en bedrijven uit de branche samenwerken.

Contactinformatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Arnhem)

Gerard Berendsen
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: (026) 369 11 09

Jan van Geffen
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden

  • ABOS (Algemeen Belang Onderhoud van Speelgelegenheden) BV
  • Speeltopveilig Nederland BV