Aaltjes: automatisch classificeren en tellen

DossierKIEM.VRIJ.04.021
StatusAfgerond
Subsidie€ 20.000
Startdatum1 januari 2020
Einddatum31 december 2020
RegelingKIEM 2019 KIEM-hbo Themavrij
Thema's
  • Duurzame landbouw-, water- en voedselvoorziening
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen
  • High Tech Systemen en Materialen (HTSM)
  • Agri & Food
  • Duurzame productie van gezond en veilig voedsel
  • Meten en detecteren: altijd, alles en overal
  • Bètatechniek

Aaltjes: automatisch classificeren en tellen.
Agrariërs laten bodemmonsters analyseren op onder meer aanwezigheid van aaltjes. Deze bodemanalyse is voor agrariërs cruciaal om de bodemgezondheid- en vruchtbaarheid vast te stellen maar behelst een grote kostenpost. Het identificeren, analyseren en tellen van aaltjes (nematoden) in een bodemmonster geschiedt in een gespecialiseerd laboratorium. Dit is tijdrovend, specialistisch en seizoensgebonden werk.
Het tellen- en analyseren van aaltjes is mensenwerk en vergt training en ervaring van de laborant. Daarnaast hebben de laboratoria te maken met personeelstekort en de laboranten met sterk fluctuerende werkdruk.
Derhalve is het speciaal voor dit project opgerichte samenwerkingsverband tussen Fontys GreenTechLab, ROBA Laboratorium en CytoSMART voornemens om een oplossing te ontwikkelen voor het automatisch classificeren en tellen van aaltjes. Dit project richt zich op de ontwikkeling van een proof of concept van een analysescanner. Het werk van de laboranten wordt grotendeels geautomatiseerd waarbij door de scanner de bodemmonsters middels toepassing van deep learning en virtual modeling kan worden geanalyseerd.
Daarmee wordt beoogd een oplossing te bieden waarmee het personeelstekort wordt tegengegaan, de werkdruk kan worden verlaagd, mensenwerk wordt geautomatiseerd (waardoor de kans op fouten wordt verkleind) en de kosten voor agrariërs worden verlaagd.

Contactinformatie

Fontys Hogeschool

Johan Vlugter, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project