Agrippa; additional intervention for self-management in chronic pain patients

DossierRAAK.PUB05.002
StatusAfgerond
Startdatum1 februari 2019
Einddatum26 oktober 2022
RegelingRAAK-publiek
Thema's
  • Gezondheidszorg
  • Life Sciences & Health
  • Gezondheidszorgonderzoek, preventie en behandeling
  • Energietransitie
  • Personalised medicine: uitgaan van het individu
  • Life Sciences & Health
  • Gezondheid en Welzijn

Chronische pijn is een groot, complex en duur probleem en heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van patiënten, dagelijks functioneren, stemming en ziekteverzuim. Er zijn verschillende interventies ontwikkeld die met name gericht zijn op het beïnvloeden en veranderen van het gedrag waarbij zelfmanagement een belangrijke rol speelt. Echter het bestendigen van resultaten op lange termijn blijkt een groot probleem en leidt zelfs tot terugval naar “oud” gedrag waardoor patiënten opnieuw vaak kostbare hulp gaan zoeken. Er zijn twee additionele interventies ontwikkeld in een eerder RAAK-project (SOLACE) ter voorkoming van deze terugval: “Do It Your Self” en “Waarde gerichte Doelen” , echter de werkzaamheid van deze interventies op de lange termijn is niet onderzocht. Een eerste feasibility studie lijkt veelbelovend met positieve effecten naar de bruikbaarheid van deze interventies in de betrokken revalidatiecentra. Vanuit dit werkveld maar ook vanuit de patiënten kwam nadrukkelijk de vraag om deze interventies op effectiviteit te toetsen.
Dit heeft geleid tot de onderzoeksvraag; “Is een additionele interventie (do it yourself en/of waarde gerichte doelen) gericht op het blijven toepassen van aangeleerde vaardigheden na een succesvol doorlopen pijn programma effectief in het bestendigen van de resultaten op de lange termijn en leidt dit tot een afname van het zorggebruik.”
Het onderzoek wordt uitgevoerd in twee werkpakketten; (1) het ontwikkelen van een bruikbare app voor de ontwikkelde interventies in samenwerking met DIO Design en (2) een effectiviteit studie in de revalidatiecentra Adelante in Hoensbroek en Maastricht, Libra R&A locatie Weert en Heliomare Revalidatie in Wijk aan Zee.
De doelstelling van het consortium is om de samen met zorgprofessionals, patiënten, beroepsvereniging en ontwerpers een product ter voorkoming van terugval verder te ontwikkelen en te toetsen. Na afronding van dit project zijn de op effectiviteit getoetste additionele interventies, DIY en WD, klaar om landelijk te worden uitgerold.

Eindrapportage

Chronische pijn is een groot, complex en duur probleem en heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van patiënten. Revalidatie is vooral gericht op het beïnvloeden en veranderen van het gedrag van patiënten om in dagelijkse leven beter met hun pijnklachten om kunnen gaan. Zelfmanagement speelt hierin een belangrijke rol.
Het bestendigen van resultaten op lange termijn blijkt echter een groot probleem. Vaak is zelfs sprake van terugval naar ‘oud’ gedrag waardoor patiënten opnieuw hulp moeten zoeken. In het project SOLACE (Self Management in Chronic Pain Strategies) zijn twee interventies ontwikkeld om terugval te voorkomen. Vanuit dit werkveld en vanuit de patiënten kwam nadrukkelijk de vraag om deze interventies verder te ontwikkelen en op effectiviteit te toetsen.
Het doel van het project AGRIPPA is om de samen met betrokken stakeholders een bruikbare applicatie voor chronische pijn patiënten te ontwikkelen ter voorkoming van terugval na revalidatie en deze applicatie te testen op effectiviteit. Na afronding is deze additionele interventie klaar om landelijk te worden uitgerold.
Het onderzoek van AGRIPPA omvat twee onderdelen.
1) Het ontwikkelen van een app op basis van de eerder ontwikkelde interventies (WP2).
2) effectiviteit studie van deze interventie in de deelnemende revalidatiecentra (WP1 en WP3).

Contactinformatie

Consortiumpartners

bij aanvang project