Circulaire bedrijfsvoering: management en ecologie in balans

DossierRAAK.PUB06.026
StatusAfgerond
Startdatum1 september 2020
Einddatum6 januari 2023
RegelingRAAK-publiek
Thema's
  • Economie
  • Creatieve industrie
  • High Tech Systemen en Materialen (HTSM)
  • Circulaire economie en grondstoffenefficiëntie: Duurzame circulaire impact
  • Kwaliteit van de omgeving
  • Logistiek en Transport in een energieke, innovatieve en duurzame samenleving
  • Logistiek
  • Gebouwde omgeving duurzaam en leefbaar
  • Ondernemen: verantwoord en vernieuwend
  • Sleuteltechnologieën en duurzame materialen

Met het rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’ wil de Rijksoverheid een omslag maken naar een circulaire economie, met als uitgangspunt 50% minder verbruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen) in 2030. In hun voorbeeldfunctie tegenover bedrijven en consumenten hebben overheidsorganisaties als doel gesteld om in 2020 slechts 35% restafval te genereren binnen hun bedrijfsvoering. Een afdeling Facility Management, gericht op ondersteuning van het primaire proces, kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.
Maar hoe doe je dat? Facilitaire professionals van overheidsorganisaties ervaren knelpunten die hen belemmeren om de doelstellingen te behalen. Zij vinden het bijvoorbeeld lastig om de circulaire gedachte en circulair gedrag in alle schakels van het bedrijfsproces te stimuleren. En beschikken niet altijd over de juiste kennis om gericht actie te ondernemen. In dit project wordt dan ook handelingsgericht onderzoek verricht rondom de vraag: “Met welk handelingsprotocol kunnen facilitaire professionals van de Rijksoverheid duurzaam gebruikersgedrag stimuleren, de afval- en grondstofstromen verduurzamen en daarmee bijdragen aan een circulaire bedrijfsvoering?”
De projectpartners Dienst Justitiële Inrichtingen en FM Haaglanden willen samen met De Haagse Hogeschool een handelingsprotocol ontwikkelen zodat facilitaire professionals de circulaire bedrijfsvoering binnen overheidsorganisaties kunnen optimaliseren. Het project speelt daarmee in op de huidige handelingsverlegenheid bij facilitaire professionals die in zeer korte tijd de ambitie van 35% restafval in 2020 dienen te halen. De urgentie van het project is daarmee zeer groot.
In twee jaar ontwikkelt De Haagse Hogeschool dit handelingsprotocol samen met de projectpartners. Het projectplan bestaat uit activiteiten die zijn gericht op 1) het inventariseren en stimuleren van duurzaam gedrag bij eindgebruikers, 2) het inventariseren en stimuleren van duurzaam gedrag bij facilitaire professionals, 3) het ontwikkelen en toepassen van een praktisch handelingsprotocol voor facilitaire professionals van de Rijksoverheid en 4) het dissemineren in praktijk, onderwijs en onderzoek.

Eindrapportage

Een circulaire bedrijfsvoering is een speerpunt binnen de rijksoverheid. In zijn voorbeeldfunctie heeft de rijksoverheid de opgave het (ruwe) grondstoffengebruik met 50% te verminderen voor 2030. Een uitdaging want in 2019 was de rijksoverheid verantwoordelijk voor 12% van de CO-2 uitstoot oftewel 22 megaton CO2.
De bedrijfsvoering van rijksoverheidsorganisaties is medeverantwoordelijk voor deze uitstoot en het realiseren van deze forse reductie. Maar hoe doe je dat als medewerker in de bedrijfsvoering, als leverancier, klant en opdrachtgever? Wat is nodig om duurzaamheid succesvol te stimuleren en het gebruik van grondstoffen te verminderen? Hoe krijg je iedereen mee? Hoe kijk je verder dan de welbekende ‘reduce, re-use, recycle’? Hoe zet je de andere R-en van de ladder in zoals ‘refuse & rethink’?
De Haagse Hogeschool heeft samen met Dienst Justitiële Inrichtingen en FM Haaglanden de afgelopen twee jaar onderzocht hoe grip te krijgen op het reduceren van grondstoffen door middel van een circulaire bedrijfsvoering.
Conclusie? Iedereen kan vandaag starten met versnellen. Met als resultaat de doelstellingen van het Klimaatakkoord (eerder) te bereiken. Hoe? Door grip te krijgen op het gebruik van grondstoffen binnen de bedrijfsvoering middels de inzet van grondstofmanagement, true pricing en gewoon ‘nee’ zeggen tegen (overbodig) grondstofgebruik.
Resultaat? Een praktisch handboek vol circulaire handelingsprotocollen. Dit handboek ondersteunt niet alleen medewerkers binnen de Rijksoverheid, maar alle professionals binnen de bedrijfsvoeringskolom om een circulaire bedrijfsvoering te realiseren.
Meer info? Korte video of Circulaire bedrijfsvoering – facility management en ecologie in balans - De Haagse Hogeschool

Contactinformatie

De Haagse Hogeschool

Kim Poldner, contactpersoon

Consortiumpartners

bij aanvang project

Netwerkleden